Напишете дума/думи за търсене

Кои са странните, неприятни и неочаквани последствия от тичането

Позовавайки се на модерни изследвания, ние сме родени да бягаме, съобщават от CNN. Проучванията показват, че краката и цялостният механизъм на тялото ни са естествено пригодени за покриването на много километри за дълъг период от време.

Въпреки вроденото движение на тялото ни, нещата, които ни се случват, докато тичаме, са наистина странни. Неочакваните ефекти, с които може да ни срещне бягането, се простират от леки ожулвания до сериозни травми, но експертите предлагат как да се справим с тях.

Протривания, ожулвания

Ако сте активен бегач, все някога ви се е случвало да се протриете. Когато облеклото е неподходящо и причинява триене по гърдите, подмишниците, бедрата и слабините, освен, че може да създава особен дискомфорт, то може и да ожули кожата до кръв.

За да се избегне този дразнещ проблем, е достатъчно да се използват дрехи, сходни с неопрена, пред памучни такива. Намазването на кожата с крем или поставянето на лепенки на чувствителните зони също може да помогне за предотвратяването на проблема.

Благодарение на спортните бюстиета, жените не страдат от такова триене поне в областта на гърдите. Клинчетата обаче също причиняват същите щети. При дъжд и студено време тези проблеми могат да се множат, тъй като сухата и стидена кожа е по-податлива.

Симптоми, дължащи се на студа

Не е нещо необичайно да се приберете с болки в гърлото или суха кашлица, след тичане, особено през зимните месеци. Студеният въздух може да окаже влияние върху дихателните пътища и носните кухини, а сухотата във въздуха дразни белите дробове, които се нуждаят от определено ниво влажност.

За да се предотвратите тези неприятни последствия, заредете се с множество ментови бонбони и ще успеете да противодействате по-успешно на студеното време.

Проблеми с тоалетната

Бягайки, много често се налага използването на тоалетна. Докато това се случва сред отворени пространства и наоколо няма обществени помещения, пригодени за целта, се получава доста неприятна ситуация за тичащия.

Интересното в случая е това, че нуждата от използване на тоалетна се проявява по-често при бегачите, отколкото при колоездачите и плувците, например. Това е така, тъй като при тичането движението е придружено със своеобразно подскачане.

Фактът дали ядете и точно какво преди тренировка може да облекчи състоянието на вашите черва. Всъщност непосредствено преди тичане е добре да се избягват фибрите и високо-мазнинните храни.

Пришки и мръсотия под ноктите

Както видът храна е важен, така и удобните маратонки са от изключително значение за бягането. Много от най-болезнените проблеми, които възникват веднага след физическото натоварване, са свързани с обувките за бягане.

Размерът, формата и гъвкавостта са основните фактори при избора на такива. В противен случай, съществува огромен риск от причиняването на сериозна травма.

Друг неприятен момент е измърсяването на ноктите на краката, което се случва вследствие на по-малки маратонки. Стъпалата ни се набиват в края на обувката и това освен болезнено е и нехигиенично.

Сериозните проблеми

Много важно условие, преди старта на бягането, е да се загрее тялото добре. Няколко минути подготвителни упражнения, биха предотвратили много от сериозните медицински последствия.

Всеки бегач трябва предварително да е проучил своя терен и климатичните условия на конкретното място. В противен случай той рискува да се изтощи и дехидратира прекалено бързо. Възможно е да се стигне дори до деформация на стъпалата.

Като атлет всеки би трябвало и да умее да преценя добре своите лимити. Тренировъчният план и диета на един могат да влияят перфектно, но за друг да бъдат съвсем неподходящи.

Най-важното е да се научим да слушаме нашето тяло и да разчитаме правилно сигналите, които то ни дава.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X