Напишете дума/думи за търсене

7 причини за детския мързел

Наследникът ви не прави нищо, просто стои и гледа в една точка. Вместо да се ядосвате на мързела и да чертаете мрачни сценарии за бъдещето му, потърсете реалната причина.

Друго разбиране за технологиите
На съвременното дете му е трудно да разбере защо трябва да учи таблицата за умножение, след като има калкулатор и защо да пише на ръка в тетрадката, след като дори и дневникът е електронен. Днешните възрастни сме способни на безсмислен труд, защото системата от миналото дълго ни е дресирала в това. Но децата все още имат здрав разум. Обяснете на хлапето ясно и просто защо трябва да извършва дадена дейност, а не му налагайте да я върши, защото „така трябва”. И се научете от него да правите тестове за смисленост, преди сляпо да се впуснете в действие.

Преумора
Родителите често смятат, че най-добрата почивка за детето е смяната на различни дейности – езикови курсове, спорт, артистични занимания. Всичко това е в състояние да измори до смърт всеки. Ако малчуганът се бунтува и саботира всекидневните си задачи мързелувайки, значи просто се нуждае от пасивна почивка.

Превключване
Днешните деца не се уморяват като някогашните – от игри и тичане. Умората на съвременните тийнейджъри е подобна на прегряване: разбират, че задачите им са твърде много, а отмятането им не носи удовлетворение. И просто превключват на друг, ленив режим.

Оценка
Оценката на околните винаги е била фактор за мотивация – впрочем, в повечето случаи, за антимотивация. Ако рисунката или наученият урок не получават съответната висока оценка, значи няма смисъл да се стараеш – става дума за маловажни неща. И е по-добре просто да помързелуваш.

Несправедливост
Детето е решило да помогне на мама и татко при приготвяне на закуската, но е разсипало млякото. В резултат на което е станало главен герой в смешна история, която родителите му разказват на гостите за вечеря. Или е изпълнило домашната си работа прекалено творчески е получило тройка и подигравки от роднините. Изводът е, че всяка инициатива се наказва с присмех – и е по-безопасно да се бездейства.

Влошено здраве
Върху активността на детето влияят общото състояние на здравето, възрастта и още много фактори, сред които и остротата на зрението му. Нежеланието за четене може да е в резултат от преумора на очите.

Специфики на темперамента
Някои хора просто са по-бавни от други – и като деца също са такива. Вместо да обвинявате хлапето, че се мотае, вземете пример от него. Доказано е, че бавните хора са по-спокойни и прецизни от останалите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X