Напишете дума/думи за търсене

8 неща, които бабите и дядовците правят напук на родителите

Бабите и дядовците, които редовно прекарват време с внуците си, са по-здрави, щастливи и с повишено благосъстояние, сочат изследвания. Обикновено се опитват да помогнат на родителите и да улеснят живота им, но в действителност техните действия често усложняват нещата.

Кои са най-често срещаните неща, които водят до разногласия между двете поколения?

1. Критикуват възпитателните методи
Проучване на International Journal of Educational Research and Development установи, че родителският авторитет е основно средство в процеса на отглеждане на деца. Всякакви отрицателни изявления от баби и дядовци със сигурност не помагат на майките и татковците да дават пример на своето дете. В най-лошите случаи това дори може сериозно да подкопае доверието между хлапето и родителите.

2. Купуват ненужни играчки
Родителите знаят много добре кои играчки вече имат децата им и от кои наистина имат нужда. Освен това, когато отказват да им купуват всичко, което видят, така учат децата си да ценят парите и да ги харчат разумно. Когато се намесват в този процес, бабите и дядовците вредят на детето.

3. Публикуват снимки без разрешение
Някои родителите не изпращат снимки на внуците на техните баба и дядо, защото те често ги качват в социалните си мрежи. По-старото поколение невинаги е толкова познато с информационните технологии, така че по-възрастните хора понякога не разбират, че абсолютно всеки човек ще може да види тези фотоси. Освен това родителите може да не искат да правят личния си живот публично достояние.

4. Насърчават всяко малко нещо
Проучване показва, че прекомерната похвала може да доведе до липса на мотивация. Често бабите и дядовците започват да фокусират вниманието си само върху добрите дела на внуците си и ги хвалят за дреболии. Но както се оказва, това насърчение може да убие желанието на детето да прави, каквото и да било.

5. Налагат собствени правила
Децата са много податливи на влияния от външния свят. Техният мироглед и ценности са много крехки, така че е важно те да се сблъскат с най-малко противоречия. Когато родителите учат децата на едно, а бабите и дядовците на друго, това води до дисонанс, който може да усложни процеса на възпитание и възприятие за света.

6. Тайно ги хранят сладкиши
Изявление на Американската сърдечна асоциация гласи, че децата на възраст от 2 до 18 години трябва да ядат или пият по-малко от 6 чаени лъжички захар дневно. Тъй като хлапетата са незаинтересовани от резултатите от научните изследвания, родителите трябва внимателно да следят тяхното хранене. Когато бабите и дядовците дават на внуците си сладкиши тайно, им носи удоволствие, но в същото време това нанася големи щети на здравето им.

7. Пренебрегват часа за лягане
В опит да спечелят привързаността на внуците си, бабите и дядовците понякога могат да им позволят да си лягат късно или да не спят следобед. Хлапетата до предучилищна възраст трябва да спят по 10-13 часа на ден, а тийнейджърите - поне 8 часа. Липсата на сън може да доведе до сериозни заболявания като диабет и може да повлияе на мозъчната дейност. Ето защо родителите не харесват, когато някой позволи на децата им да нарушат режима си за сън.

8. Разрешават им да гледат телевизия през целия ден
Днес телевизията играе важна роля в нашия живот. За децата това не е само средство за забавление, но е и начин да опознаят света. Но бабите и дядовците често забравят за разумните граници. Гледането на телевизия повече от 2 часа на ден може да доведе до високо кръвно налягане при деца.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X