Напишете дума/думи за търсене

Как да научим детето да се държи уважително

Често чуваме, че децата от сегашното поколение са твърде инатливи и не подлежат на възпитание и че таят твърде много гняв в себе си. Ако твърдите, че сте били различни на тяхната възраст, запитайте се дали родителите ви са се отнасяли с вас по същия начин, както вие с вашите наследници.

В края на краищата не е толкова трудна задача да дисциплинирате децата си, тъй като те подражават на вас.

„Мила“ събра за вас някои велики методи, които ще ми помогнат да научите децата си да се държат по-добре.

1. Бъдете спокойни и не реагирайте крайно

В шума и суетата на стресиращия живот, който водим, може да се окаже, че губите хладнокръвие, когато децата ви се държат грубо. Въпреки това не е разумно да изливате разочарованието си върху децата само защото имате контрол върху тях. Очевидно е, че когато детето е ядосано или разстроено, то се държи лошо. Но на какво ще го научите, ако не овладеете гнева си? Направете крачка назад и пребройте до 10 и вместо да реагирате крайно. Не крещете, а говорете с детето. Ако е необходимо, напуснете стаята, и се върнете, когато сте по-спокойни при хлапето.

2. Поставете се на негово място

Определено има причина, поради която детето ви е хиперактивно и се държи лошо.

При по-малките деца това може да бъде дребна причина като умора или глад. При деца, които са малко по-големи, това може да бъде стрес или натиск от връстници. Ето защо е важно да се опитате да разберете причината, поради която детето ви се държи лошо. Начинът, по който то реагира на нещата, се корени в това, което става в съзнанието му.

3. Обсъдете очакванията си с него

Когато децата ви демонстрират гняв, да ги прегърнете или да покажете любовта си е последното нещо, което ви минава през ума, нали? Но представете си, че именно това е нещото, от което детето има нужда в този момент? Понякога е важно да да обсъдим с децата си защо поведението им е погрешно. Те не са достатъчно зрели, за да правят разлика между това кое е правилно и грешно. Нерядко те смятат определен вид поведение за естествено и нормално. Обяснете им защо дадено нещо е погрешно, а не повтаряйте само „това може да правиш“, а онова - не“.

4. Задайте граници и го предупредете за последствията

Много често причината децата да не се подчиняват е, че не знаят границите си. Не са наясно къде да спрат. Не угаждайте на малчугана до такава степен, че да спре да различава правилното и грешното поведение. Поставете някои правила и се уверете, че и вие се придържате към тях. Също така е важно детето не само да се възнагради за добрата работа, но и да се осъзнае последствията от лошото поведение. Много е важно да проследите тези последици.

5. Вкарайте в действие добрите маниери

Наказанието не винаги работи, особено когато е във физическа форма. Забравете за шамарите и се съсредоточите върху това как да накарате детето да разбере колко е важно да се държи добре. Посочете му кога е прегрешило. Обучението на добри маниери не трябва да бъде академична лекция, която детето да наизусти и след това да рецитира. Добрите маниери учат наследниците ни как да се държат по подходящ начин. Запознайте ги с родословното им дърво, разкажете им истории за велики хора и винаги признавайте, когато проявяват добро поведение. Може също така да им възложите малки отговорности, които да им дадат кураж да вярват в себе си.

6. изисквайте уважение

Не може да принудите човек да ви уважава, тъй като това е чувство, което идва естествено. При децата обаче случаят е различен. Не трябва постоянно да повтаряте: "Аз съм твой родител, така че трябва да ме уважаваш."

В същото време е важно те да разберат вашата позиция като родител и да не прекрачват границите.

Когато определяте правилата за това, бъдете твърди, но учтиви в своя подход. Ако едно правило е нарушено, трябва да има наказание. И задължително трябва да има награда за добри дела.

Колкото и да ви се иска с течение на времето да промените едно или друго правило, наложено от вас, не го правете. Така ще объркате детето и ще подкопаете доверието, което то има във вас.

7. Бъдете им пример за подражание

Не на последно място, правете това, което проповядвате. Не забравяйте, че децата винаги ви наблюдават. Така че, ако искате да оставят таблета или телефона, първо се отървете от вашите. Ако искате да не са залепени за телевизионния екран, отделете време за игри навън с вас.

Бъдете любезни, имайте търпение и гледайте децата си да правят същото. Покажете им поведението, което искате да видите у тях. Бъдете техният модел за подражание. Подсъзнателно те винаги ще искат да бъдат като вас.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X