Напишете дума/думи за търсене

Наръчник за баби

Скъпи баби, нали знаете, че сте най-ценното в детството на своето внуче? Или поне така би могло да бъде, ако успеете да изиграете своята роля по най-добрия начин. Събрахме за вас няколко съвета от специалисти, за да съжителствате щастлива и с внуците си, и с техните родители. И не на последно място да бъдете щастливи самите вие.

Често вие носите същата отговорност към малките членове на семейството, както техните родители, но за беда нямате винаги същите права. Винаги мама и татко имат последната дума. Зачитайте думата и мнението на родителите, но не позволявайте да се държат към вас неуважително. Сложете рамка в общуването от самото начало. Не бъдете винаги на разположение. Ако имате своя работа или уговорка, не ги отлагайте на мига, в който младото семейство иска да излезе на ресторант без детето си. Не забравяйте, че вие възпитавате малкия човек и ако му демонстрирате пълно незачитане на собствените си интереси, той един ден ще израсне без самочувствие и вероятно ще прави същото и със себе си. Или пък обратният вариант, който също не е за предпочитане – ще израсне егоист, който е свикнал да се изпълняват желанията му на мига и всички да бъдат постоянно на негово разположение.

Със сигурност сте наясно, че да се бъркате на младото семейство със съвети, не е най-добрата услуга, която може да направите на тях и на себе си.

Ако ви поискайте съвет, дайте, ако не, запазете го за себе си.

Не опитвайте да харесвате или разбирате защо детето се гледа по един или друг начин, защо младите се хранят с това или онова, защото ходят тук или там. Не забравяйте, че най-вероятно и във вашата младост ваште родители не са ви разбирали и не са одобрявали много от вашите избори. Радвайте се на децата и техните родители, радвайте се на хубавите им моменти и им помагайте. Но не изоставяйте и своя живот.

Това е типично българска черта – когато се роди внуче, бабата се пенсионира, за да го гледа. Дори да се наложи да гледате внучето си на ежедневна база, не забравяйте себе си. Не се посвещавайте до степен, че да забравите какво обичате, от какво имате нужда, как се почива, как се излиза на разходка без детска количка. От една страна, младите трябва да се научат да носят отговорност за гледането и възпитанието на отрочето си, от друга вашето пълно посвещение ги задължава изключително. Имайте своята лична сфера на живот и оставете другото семейство да има своята. Когато възрастните са щастливи, и децата са щастливи.

Вие сте по-търпеливи от майката и бащата на внучето си. Дайте му всичко онова, което те нямат възможност да му дадат – време, внимание, търпение. Не се изненадвайте, че децата днес се гледат по различен начин от преди 20-30 години, когато вие родихте.

Не се престаравайте

нито с хигиената, нито с навличането, нито с бабините илачи. Бъдете спокойни, уравновесени. Това, от което внуците ви имат най-голяма нужда, е любов.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X