Напишете дума/думи за търсене

Бабите са новите майки

Рускинята Галина Хрустаева роди на 60 години.

Koгато американската певица Софи Хоукинс, майка на 6-годишно момченце, решава да роди второ дете на 50 години, възрастта ѝ я тревожи. Това е съдбовна стъпка, която ще промени живота ѝ. “Плачех и си казвах: Твърде съм стара. Ами ако след година коленете ми откажат?”, споделя притесненията си изпълнителката. Лекарите оплождат нейна замразена преди 20 г. яйцеклетка със сперма от донор и ѝ я имплантират.

Хоукинс е от растящия брой жени, решили се да родят към 50-те, твърди Си Ен Ен. Допреди няколко десетилетия това се случваше рядко. Днес е напълно нормално да се забременее на възраст, която доскоро бе обичайна за внуци.

През 2013 г. в САЩ на седмица са се раждали 13 деца от майки на 50 години и отгоре.

През 2012 г. е имало 600 такива бебета, а през 1997 - само 144

Тези цифри не включват осиновените деца и тези, родени от майки сурогати.

Такъв родител е Дебора. На 50 г. тя наема друга жена да износи бебето ѝ, след като разбира, че самата тя има проблем. След няколко години по същия начин се сдобива и с второ дете. “Взехме това решение, защото не е добре дете на възрастни родители да расте само”, обяснява майката.

60-годишната Фрида Бърнбаум, съпругът  и най-големият  син, който държи новородените си братчета близнаци.
60-годишната Фрида Бърнбаум, съпругът и най-големият син, който държи новородените си братчета близнаци.

Днес Дебора е на 63 г. Има дъщерички на 13 и 9 г. Твърди, че никога тя или децата не са били обиждани на тема “възрастен родител”. Вероятно защото живеят в Ню Йорк, където да родиш на средна възраст, е нормално. “Виж, в провинцията е по-различно. Там са ме вземали за баба на момичетата.”

Сима Шапиро има две заварени деца на 29 и 31 г. На 46 години осиновява трето дете от Русия, а на 48 г. - още едно. Не са я питали дали това са внуците ѝ, но знае много такива случаи. В блога ѝ “колежки”, сдобили се с деца на 50-60 години, се оплакват: “Питат ме: Ама наистина ли е ваше? и Защо сте осиновили на такава възраст?”.

Когато калифорнийски вестник описал случая на Деанна Скот, станала на 46 г. майка на сурогатни близнаци, коментарите на читателите били убийствени. “Как можа...”, “Каква егоистка!” И все от този род.

Фрида Бърнбаум от Ню Джърси роди момчета близнаци на 60 години и цъфна на първите страници на вестниците по света. Тя вече

имала две пораснали деца и син, когото родила на 53 г.

- всичките от един съпруг. Но той копнеел за още деца. “Биеха ми инжекции прогестерон и чувах злобни коментари: “Иска да се подмлади”, “Ще се снима във филм”, “Ще пише книга.” “Не съм толкова луда, че да рискувам живота си за една книга”, казва днес психоложката. В един момент тя излъгала докторите за възрастта си, защото се канели да ѝ откажат хормонална терапия.

Фрида е огорчена, че само жените са подложени на критика. “Участвах в радиопредаване с Род Стюарт. Беше на 66 години и 8-ото му дете тъкмо се бе родило. Но на никого не му дойде на ум да го пита за късното бащинство.”

Д-р Марк Сауър от медицинския център към Колумбийския университет е сред пионерите в оплождането инвитро на по-възрастни жени. “През 1990 г. забременяването на 40-годишни дами ставаше световна новина, отразяваха го с големи заглавия. Днес в клиниките възрастта на 54-55-годишни жени, родили през нощта, дори не се споменава в сутрешния рапорт”, казва гинекологът.

Решението да родиш на средна възраст не е лесно. Това често означава хормонална терапия, оплождане инвитро и използване на чужди яйцеклетки, в случай че жената не е замразила свои. В САЩ процедурата струва 25-30 хиляди долара.

Колкото са повече годините на жената, толкова по-големи са рисковете от хипертония, диабет и дори смърт, казват лекарите. Има опасност и за бебето.

“Много жени не искат да разберат, че това не е подходящо за тях - те не успяват да забременеят или помятат. Да не дава Господ да родят дете с увреждане - на 50-55 г. то се гледа трудно”, предупреждава д-р Сауър.

Осиновяването или използването на сурогатна майка не правят живота по-лесен. Деанна Скот, чиито близнаци вече са на 2 години, признава, че

на моменти ставала истерична

“Постоянно се тревожех, че те ще растат, а аз ще старея. Когато завършат гимназия, ще бъда на възрастта за баба, но може и да не дочакам внуци.”

66-годишната румънка Адриана Илиеску и дъщеря и? Елиза
66-годишната румънка Адриана Илиеску и дъщеря и? Елиза

Сега за тези неща се говори много и жените могат да преценят. Преди 15-20 години, когато Сима Шапиро е минавала през това, информацията е била оскъдна. “Не сме се замисляли как се отразява хормоналната терапия, как се гледат малки деца, когато родителите ти са стари и болни”, казва тя. Това не означава, че не трябва да се ражда на по-стари години, а че тази стъпка трябва сериозно да се обмисли, да се проучи опитът на други жени.

Решението да родиш на 50 и дори на 60 години има и много добри страни. Майката е зряла, опитна, изживява майчинството много по-пълноценно, отколкото младите момичета - самите те още деца.

Анкетите показват, че много от децата на възрастни родители не ги смятат за стари и не развиват комплекси. Напротив - чувстват се желани и обичани.

“Мечтата ми се сбъдна и всяка сутрин се събуждам с мисълта, че съм най-голямата късметлийка в света - казва Дебора. - Надявам се, че и дъщерите ми се чувстват така.” 

Най-старата родилка е на 70 г., има близнаци

През февруари миналата година 60-годишна рускиня роди здраво момиченце с цезарово сечение в московската болница “Филатов”. Преди 10 г. Галина Хрустаева губи 30-годишния си син при инцидент и оттогава копнее за дете. Сегашният ѝ съпруг Алексий има 27-годишна дъщеря от първия си брак.

“Горещо се молех за бебе и макар и късно, желанието ми се сбъдна”, казва тя за малката Клеопатра. Галина, смятана за най-старата родилка в Русия, не разкрива дали е заченала инвитро. Преди седмица нейна връстница – косовска албанка, роди в Австрия момченца близнаци и не крие, че са “бебета в епруветка” от чужда яйцеклетка.

Румънката Адриана Илиеску днес е на 72 г., но твърди, че се чувства на 30. Според нея това се дължи на красивата ѝ дъщеря Елиза. Родила я е на 66 г. с изкуствено оплождане.

Омкари Сингх със сина си и 89-годишния си съпруг. Родила на 70 г., индийката се води най-старата майка в света.
Омкари Сингх със сина си и 89-годишния си съпруг. Родила на 70 г., индийката се води най-старата майка в света.

Дъщерята на Шън Хайлин загинала от отравяне с газ на 30 г. Преди година китайката роди инвитро близначки на 63 години и така стана може би най-възрастната майка в страната.

Най-старата родилка в света се води индийката от Утар Прадеш Омкари Сингх. На 70 г. тя се сдоби с близнаци. Момиченцето почина, но момчето вече е на 7 години. За да зачене изкуствено, семейството продаде биволите си.

Най-старата британска майка е Елизабет Адени, родила на 66 г.

У нас рекорда държи Красимира Димитрова, която на 62 години се сдоби с близначки. Едното бебе не оцеля. Момиченцата бяха заченати инвитро с донорска яйцеклетка в Плевен. Раждането предизвика спорове в лекарското съсловие.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X