Напишете дума/думи за търсене

Фрази, с които бабите и дядовците може да наранят чувствата на внуците

Въпреки че бабите и дядовците изпитват безгранична обич към внуците си, нерядко казват неща, които им вредят. Те може да си мислят, че казвайки едно или друго нещо, е начин да насърчават децата, но истината е, че думите им могат да имат обратен ефект.

1. „Спри да плачеш“ или „Вече не си бебе“

По-добре е всеки човек да е в състояние да показва емоциите си, вместо да ги задушава. Разбира се, може да бъде досадно, ако хлапетата плачат през цялото време, но има и други начини да им помогнете да се справят с чувствата си. Не трябва да им забраняваме израз на усещанията, по-добре ги помолете да ви обяснят какво усещат с думи. Въпросът „За какво си разстроен?“ в случая е по подходящ.

2. „Ти си дебеличък“ или „Ти си твърде слаба“

Бабите и дядовците може да измислят прякори като „пухкави бузи“ от любов и да коментират теглото на своите внуци от безпокойство. Това обаче може да повлияе на начина, по който децата гледат на себе си и да си създадат отрицателен имидж в собствените им очи.

3. "Сестра ти може да го направи, ти защо не можеш?"

Сравняването на деца само понижава тяхната самооценка. Те трябва да бъдат поощрявани за собствените си таланти. Сравняването им с други деца не само ще ги накара да се чувстват по-низши, но и може да да ги накара да негодуват срещу бабите и дядовците си и срещу хлапетата, с които ги сравняват.

4. "Моето внуче никога не би направило това“

Използвайки думата „никога“, бабите и дядовците оказват натиск върху внуците си, за да ги накарат да не правят определени неща повече. Още по-лошото е, че ако „никога” се използва в пристъп на гняв („Не искам повече никога да ми се мяркаш пред очите”), тази дума може да предизвика у децата ненужен стрес.

5. „Няма да го разбереш. Не си достатъчно умен.“

Подсказването на децата, че са твърде малки или твърде тъпи, за да разберат нещо, ще ги накара да се почувстват отхвърлени. Може дори да започнат да вярват, че не са достатъчно умни или дори достатъчно важни, за да поискат обяснения. Въпреки че може да е уморително да се отговори на всеки детски въпрос, по-добре е бабите и дядовците да се опитат да обяснят или насочат децата към родителите си, а не да ги отхвърлят напълно.

6. „Какво си облякъл? Не ти подхожда."

Понякога това, което носят младите хора, може да е шокиращо за техните баба и дядо, но те трябва да избягват да обясняват на децата, че не изглеждат добре. Ако бабите и дядовците са просто притеснени, че внуците им могат да бъдат тормозени заради модния им вкус, те могат да подходят към темата деликатно, без да карат децата да се чувстват зле.

7. "Той те скубе, защото те харесва."

Тази фраза им казва да приемат злоупотребата като знак на обич. Учи ги, че малтретирането е нормално явление и внуците ще пораснат, мислейки, че хората, които ги нараняват, ги обичат. Бабите и дядовците биха могли да обяснят, че другите деца може да ги харесат, но че го показват по грешен начин.

8. „Ти си такъв глупак“ или „Ти си толкова чувствителен“

Даването на етикети на деца може да ги накара да се чувстват ужасно спрямо самите себе си. Те биха могли да се чувстват нервни и тревожни, защото е възможно да се чувстват все едно трябва да бъдат перфектни през цялото време. На децата трябва да се разрешава да правят грешки, без да ги засипваме с безполезни коментари.

9. "Родителите ти са ужасни."

Бабите и дядовците е добре да не казват нищо лошо пред внуците си за техните родители. Няма значение дали е в пристъп на гняв или е просто сравнение. Децата може да приемат казаното за чиста монета и да започнат да вярват, че мама и тате са лоши хора. Когато малчуганите започнат да губят уважение към родителите си, семейната връзка страда и в крайна сметка децата ще бъдат тези, които ще бъдат най-много наранени.

Детето е бял лист. Внимавайте какво пишете върху него

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X