Напишете дума/думи за търсене

Как се възпитава дете от разделени родители

Френският психиатър Жак-Антоан Маларевич, станал популярен преди години с култовия си научен труд за психологичните причини хората да си купуват имоти дори когато нямат финансовата възможност за това, сега представя ново интересно изследване – на двойки, които живеят в различни къщи, и как децата им растат различни според това при кого от двамата родители се намират.

Маларевич изследва различни семейства и стига до извода, че в много голям процент от случаите в дома на майката децата са подредени, спазват правила, ядат прилично на масата, лягат си преди 23 часа, а в дома на бащата често са разхвърляни, ядат вредна храна, будуват до посред нощ.

Колкото и детето да се нуждае от различни житейски примери, за да се изгради като пълноценна личност, все пак пропастта между различните модели не бива да е огромна, защото то може да се обърка, категоричен е психиатърът. Най-важното е да има установи граници за основните неща, които да важат както в дома на майката, така и в дома на бащата. Трудността за майките според Маларевич е да осъзнаят, че вече нямат право да имат същите изисквания и същия контрол върху бившия си съпруг.

Най-важното е никога да не влизате в открит конфликт с мъжа пред детето.

Маларевич е категоричен, че дори и да не сте любовна двойка вече, трябва да останете много стабилна родителска, поне в очите на детето. Ако има ясни правила, ако родителите си общуват и се застъпват един за друг, поне що се отнася до възпитанието, малчуганът може и да се противи, но всъщност ще се чувства спокоен, защото ще осъзнава, че светът му не се е променил чак толкава, че границите и устоите са същите.

Затова психологът съветва майките да се постараят да имат няколко основни приоритета по отношение на детето и да държат на тях, а същевременно да оставят свобода на бащата да възпитава и прекарва времето с малчугана по свой начин. Дори и да не ви харесва всичко в подхода на бившия ви, не създавайте проблем и от най-дребното нещо. Може да направите отстъпка за поръчване на готова храна, но да държите на лягането преди определен час. Може да забраните някои храни, към които детето има чувствителност, но не може да контролирате цялото меню в дома на баща му. Може да посъветвате детето да си подрежда стаята и в другата къща, но нямате право вие да определяте правилата, стига разхвърляността да не се пренася и във вашия дом.

Много е важно също да сте непоклатими заедно с бащата във въпросите, които се отнасят за училището. Добре е бившият ви мъж да ви придружава на родителски срещи или при посещения в училището. Ако имате разногласия по отношение на училищните проблеми, те трябва да се обсъждат винаги насаме, за да може да изясните позицията си пред детето. Не може да се правят компромиси по отношение на домашни или подготовка за училище, защото в противен случай това би било бунт не срещу майката, а проява на неуважение към училището, а това може да формира у детето много неправилен модел на отношение към задълженията по принцип.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X