Напишете дума/думи за търсене

Страничните ефекти от развода за детето

Разводът – край за едни, начало на мъката за други. Разводът може да възпрепятства детското развитие, свързано със социалните умения ва малкия човек, и да направи училищните занимания по-труднодостъпни за съзнанието му, предупреждават психолози. Проучване, публикувано в American Sociological Review, проследява ефекта от развода върху деца от различни възрастови групи.

Стъпка назад при най-малките

Много от малките деца може да се върнат крачка назад в развитието си след развода. Двегодишните деца отново могат да започнат да си смучат палеца или да ви се наложи отново да слагате памперси, нищо че отдавна сте научили наследника си да пишка в гърнето. Психиката механично връща спомените на хлапето до последния момент, в който около него са били и двамата му родители. По този начин то иска да компенсира липсата на единия от тях.

Важно

Разбира се, това са редки странични ефекти на развода, не е задължително да сполетят и вашето хлапе. Същото важи и за останалите предупреждения – случва се разводът да повлияе зле на децата, но по-често се случва да им повлияе зле неразбирателството и нещастието на двамата родители.

Агресия в предучилищна възраст

Децата в предучилищна възраст не разбират все още какво точно означава разводът, но някои от тях проявяват агресия към родителя, който има основната грижа за тях. Най-често е изразена в хапане. Агресията се изразява от неосъзнатото чувство за гняв, липса, тъга, изоставеност. Емоционалното развитие на детето може да бъде засегнато от неприятни фантазии и кошмари.

Децата между 6 и 12 г. изпадат в емоционални крайности

Някои деца игнорират училищните занимания и сами се пъхат в категорията аутсайдери. Хлапетата от първи до трети клас изпитват понякога усещането за загуба. Чувстват се отхвърлени от родителя, при когото не живеят, и често се страхуват, че никой няма да се появи, за да ги вземе от училище. Някои от тях се опитват да съживят отношенията на родители си, разработвайки различни поведения – от морални, та до високорискови като наркотици, кражба от магазини и други криминални проявления само за да привлекат вниманието към себе си и от двамата родители.

Чувство на вина и нестабилни отношения

По време на развод една от най-спорните теми е за попечителството на децата. Убийствените понякога графици за посещенията на родителя, при когото не живее малчуганът, може да причини объркване и депресия в хлапето. По-малките деца са склонни да осиновят чувство за вина, мислейки, че по някакъв начин те са виновни за разрива между майката и бащата. Възможно е децата на разведени родители да изпитват трудности в създаването на приятелства. При тийнейджърите се наблюдава неподходящо или безразборно сексуално поведение. Не е изключено вече като възрастни индивиди да не могат да поддържат дълготрайна връзка, нищо че разводът на родителите им е приключил преди десетилетия.

Полови различия

Момчетата реагират различно от момичетата на развода. Те се отдръпват от приятели и дейности, които доскоро съм им носили удоволствие. Често влизат в бой, докато момичетата по-скоро тормозят по-слабите си съученици, унижавайки ги вербално. Младежите променят поведението си почти веднага след развода, докато девойките са склонни да трупат всичко в себе си, докато страхът от изоставяне и предателство не ги залее. Тази несигурност доста често им пречи в отношенията със срещуположния пол. Освен това липсата на бащина фигура може да изопачи усещането им за тяхната цена като жени.

Светлина в тунела

Слава Богу, има случаи, в които децата бързо успяват да преодолеят негативните странични ефекти от развода. Това става благодарение и на двамата родители, които им показват любящо и стабилно отношение към хлапето. Освен това много е важно малчуганът да се вижда редовно с родителя, който няма основна грижа за него.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X