Напишете дума/думи за търсене

Какво е спящ развод?

„Със съпруга ми не се гушкаме, не спим под една завивка. Той е много топъл и не мога да спя полусварена”, са думи на приятелка, с която наскоро обсъждахме любовните си битиета. За момента спането в различни спални не стои на дневен ред при тях, но при 25% от двойките това е перманентно нощно необщуване от години. И това число нараства с годините.
Какви са причините за спането отделно?

Различни графици: Двойките, в които единият става в петльови зори, а другият се прибира от работа по тъмни доби, предпочитат разделното спане.

Нарушен сън: Хъркането, безсънието, въртенето като шило в торба са достатъчни, за да нарушат всеки здрав сън.

Различни навици за сън: Единият обича да гледа телевизия до късно или да броди из интернет в леглото, докато другият предпочита да използва спалнята само за сън.

Нарушеният сън не застрашава само здравето, но и връзката ни.
Той повишава риска от сериозни заболявания в това число сърдечно-съдови проблеми, напълняване и диабет. Недоспиването се отразява и върху отношенията между партньорите. Липсата на сън води до изчерпването на положителни усещания към другия. Проучванията показват, че колкото по-малко сън получаваме, толкова по-неблагодарни сме към любимите си хора. Освен това се засилва чувството на егоизъм. Хора, които не спят добре, проявяват по-малко разбиране към партньорите си, което след време се превръща в недостатък и на двете страни.

Преди да хукнете към различни стаи, може да опитате да създадете по-удобна обстановка в спалнята си. Тъмнината, подходящата температура и неналичието на прах в пространството със сигурност ще подобрят качеството на сън.
Ако обичате да четете до късно, а съпругът ви предпочита да изгася лампите в 11 часа, не е нужно да си купувате допълнителен матрак, за да успявате да се наспите.

Ако не може да откъснете очи от книгата, то започнете час по-рано това занимание, за да може да напаснете биологичните си часовници с човека до вас. Ако ставате с петлите, оставете партньорът ви да продължи съня си, обличайки се в друга стая, и проверете имейла си не на смартфона, а на лаптопа в хола, докато посръбвате сутрешното си кафе.

Освен това наистина не е лошо да изхвърлите всички джаджи от спалнята. Телевизорът, компютрите и мобилните телефони нямат място там. Вълните, които излъчват, определено притесняват съня. А и в крайна сметка спалнята е за сън и секс, а не за чатене с бивши съученици.

Както и другите аспекти на една връзка, спането заедно е динамичен процес. Ако успеете да надвиете сънните си проблеми заедно, избягвайки „спящия” развод с необходимите компромиси, то със сигурност любовта ви ще се радва на повече гушкане. Сладки сънища.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X