Напишете дума/думи за търсене

Жените с кариера са неудобни за съпрузите си

51-годишната Марин льо Пен е от жените, които не се страхуват да останат сами по пътя към професионалния връх. Лидерката на френската крайнодясна партия “Национален сбор” има зад гърба си два развода, а последният мъж, с когото живя - Луи Алио, издържа на изпитанието цели 10 г. През това време 50-годишният адвокат често трябваше да отговаря на въпроси дали е готов да стане първа дама, министър и дори министър-председател, ако половинката му сбъдне мечтата си да бъде президент на Франция. В един момент даже открито заяви, че никога няма да последва Марин льо Пен в Елисейския дворец, което май вече е почти сигурно, макар тя да обяви, че ще се кандидатира за президентските избори и през 2022 г.

Според техни близки двамата са сложили край на романтичните си отношения миналата година и остават само верни партньори в “Националния събор”, където Луи Алио е вицепрезидент. По време на връзката им Марин льо Пен често бе питана защо не сключва брак с него, но тя все отклоняваше темата с шеги. Един път каза, че е суеверна и смята, че подписите под брачно свидетелство разрушават връзките ѝ. Друг път подхвърли: “Кой мъж би живял с жена с мъжки характер”.

Последното вероятно е най-близко до истината, тъй като едно шведско проучване показа наскоро, че за жените с кариера има по-голям риск от развод в сравнение с мъжете, които са на шефски позиции. Учените от Стокхолмския университет са изследвали личния живот на хетеросексуални представители на двата пола, които са на ръководни позиции с големи отговорности. Проучването им е установило, че до три години, след като стигнат до позиция генерален директор, жените се развеждат два пъти по-често от мъжете, които са на същото ниво в професионалната йерархия. Участвалите в изследването не са имали малки деца, което автоматично изключва най-често срещаната хипотеза - че раздалята настъпва заради неразбирателство как да се поделят семейните задължения, когато жената е ангажирана с кариера.

Марин льо Пен имаше 10-годишна връзка с вицепрезидента на своята партия Луи Алио.
Марин льо Пен имаше 10-годишна връзка с вицепрезидента на своята партия Луи Алио.
Анализ на данни от последните 30 г. за дами, които са заемали изборни длъжности в Швеция като депутати и кметове, са показали, че 25% от тях са разведени на осмата година от политическата им кариера. При не толкова успешните процентът е 15, докато при колегите им мъже няма нищо такова.

“Въпреки че в Швеция законодателството и социалната структура са такива, че теоретично не бива да се изправяте пред избор работа или семейство, изследването ни установи, че в реалния живот за жените с кариера нещата не са толкова прости”, обяснява проф. Йохана Рикне пред Би Би Си. По думите ѝ за много двойки стресовите ситуации и търкания се увеличават, тъй като промененото социално и икономическо положение на съпругата обикновено не съответства на очакванията на съпруга. Често тя е заета и не може да споделя свободното време на семейството, а също и домакинската работа. Освен това се надява, че след като е ангажирана с кариера и печелене на пари, мъжът ще я обгрижва и ще поеме част от задълженията вкъщи. Това обаче все още се смята за необичайно и по тази причина много представители на силния пол не се чувстват добре да изпълняват подобна роля.

Рикне изтъква, че съвременният брачен пазар просто не върви в крак с трудовия относно равенството между половете. И заключенията от проучването може да се използват като добър ориентир от държавите, които подобно на Швеция се движат към по-егалитарно общество.

Затова някои шведки се шегуват, че колкото повече работиш, толкова по-скоро ще се разведеш. Сред тях е 39-годишната Шарлот Лунг, която е директор на фирма за луксозни мебели. Нейният брак приключва, когато двете ѝ деца са още малки. Казва, че балансирането между грижите за тях и отговорностите ѝ на служител на висока позиция в компанията е бил основният източник на търкания в брака. “Дори и жената шеф да няма деца, честите командировки, многото работни часове и постоянният стрес, породени от високата отговорност, често предизвикват конфликти между съпрузите. Освен това възниква въпросът кой ръководи къщата и кой носи повече пари”, обяснява Лунг. След като самата тя минава по този път, започва да дава онлайн консултации на разведени дами. Твърди, че на много мъже им е интересно да се срещат с жени на високопоставени позиции. Първоначално се опитват да ги подкрепят всячески, вълнуват се за успехите и неуспехите им, но когато отношенията им изпаднат в рутина и се сблъскат с ежедневната действителност, бързо се променят.

Според проучването по-често се стига до развод при двойки, в които съпругата е доста по-млада и след брака започва да прави кариера. Жените са склонни да се свързват с мъже, които са по-възрастни и печелят повече, и това явно е остатък от предишни времена, когато това се търсеше и ценеше, обяснява проф. Рикне. Успоредно с това искат да се възползват и от новите възможности, които епохата на равнопоставеност на половете дава. Друг проблем е, че дамите с висок статус и доходи не търсят мъж без пари, който просто да върти домакинството.

Ако погледнете на ситуацията реалистично, е по-добре да изградите равни отношения от самото начало на връзката, казва Рикне. Освен това осъзнаването на опасностите от кариера на жената може да увеличи шансовете всичко да протече по-гладко и пропастта да не се случи дори при тези двойки, в които първоначално мъжът е имал водеща роля. “Не е нужно да слагате веднага феминистката шапка, да сочите с пръст и да търсите вината, защото за представителите на силния пол е много трудно да направят такъв завой и е почти невъзможно да се подготвят за него. Затова трябва да говорите повече за този проблем и да намирате инструменти за решения”, съветва Шарлот Лунг.

Изследването обаче не дава отговор на един много важен въпрос – дали жените директори се чувстват по-добре сами, или им е трудно да намерят подходящ партньор. В някои страни самотните политици и шефове на компании не са проблем, но в други на подобен факт не се гледа с добро око. Затова са склонни да правят компромиси, но това невинаги е добре дори в професионален план. “Ако една жена е омъжена за човек, който не подкрепя успеха ѝ в работата, тогава разводът би ѝ позволил да се движи нагоре по кариерната стълбица и може би да търси нов партньор. Да живееш с един човек през целия си живот, далеч невинаги е идеално решение”, посочва професор Рикне.

Професии с най-висок риск да развалят семейство

Кариерата може да не е фактор номер едно, когато човек решава дали да се разведе, или не, но финансовата стабилност и цялостното удовлетворение от живота са важни елементи на семейното щастие. Американско проучване е очертало кои са професиите с риск за семейството.

Анализирайки статистическите данни, авторите му са установили, че при работещите в казино има най-голям процент разводи - 52,9. Барманите са на второ място с 52,7 на сто. След тях се нареждат стюардеси, оператори на поточни линии и служители в колцентрове.

Според изследването хората от тези съсловия се развеждат най-често поради огромното количество стрес, с което се сблъскват по време на работата си. Те често го пренасят у дома и това е една от основните причини за разпадането на браковете им. Друг важен фактор е отношението към семейните финанси. Безконтролното харчене от страна на единия партньор също се възприема като изневяра, както и непостоянният график за прибиране вкъщи.

В дъното на класацията по разводи са администратори, физици, духовници и софтуерни специалисти.

Британски психолози са установили, че най-често до проблеми в семейството стигат хора, които професионално трябва да правят нещо за други. Причината е, че след цял ден грижа за чужди проблеми те нямат сили да се занимават със своите вечер.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X