Напишете дума/думи за търсене

Защо жените започнаха да правят порно за жени

Преди година американската актриса и певица Бела Торн изненада милионите си последователи в социалните мрежи със свои голи снимки. Тя обясни, че ги пуска, за да се защити от хакер, който многократно я изнудвал със съобщения на телефона ѝ, че ще ги публикува.

“Казах си, ето отново някой друг държи живота ми в ръцете си и взема решения вместо мен. Отново някой ме кара да правя това, което не искам”, споделя 23-годишната актриса, която стана популярна преди десетина години с участието си в сериал на “Дисни”.

Решението ѝ да се защити по този начин, не се приема еднозначно. Много други звезди я критикуват, че безотговорно въобще си е правила подобни снимки и ги е съхранявала в информационния си облак в гугъл, след като е ясно, че той може да бъде пробит от хакери. Торн обаче, изглежда, има по-голяма цел, отколкото да се справи с въпросните фотографии, защото само след месец тя се насочва към порноиндустрията. Става режисьор на филм за възрастни и обявява, че ще работи с една от най-големите интернет платформи за такова съдържание - Pornhub, по алгоритми, които да откриват и блокират фейк порноклипове. Торн всъщност е една от актрисите, чиито лица най-често се използват за създаване на такива фалшификати.

По думите ѝ това я кара да мрази всичко и да се връща към своето детство, белязано от сексуално насилие и самота. Баща ѝ загива при катастрофа с мотор през 2007 г. и майка ѝ трябва сама да се грижи за четирите деца в семейството, което се оказва трудна задача. Парите непрекъснато не стигат и Бела се принуждава на 12 г. да стане модел, а след това и актриса. След пробива си във филмовата индустрия със сериала на “Дисни”, актрисата признава, че е бисексуална, а по-късно обявява, че е пансексуална.

“Харесваш това, което харесваш. Не е нужно да е момиче или момче, той или тя, или това или онова. Буквално харесваш личността”, обяснява тя своите сексуални влечения. Преди нея и американските певици Майли Сайръс и Джанел Моне използваха думата “пансексуалност”, за да обяснят освободената си сексуалност и феминизъм.

Така че въобще не е изненадващо, че Бела Торн се оказва на гребена на вълната на една нова тенденция в порноиндустрията – правенето на филми, които да отговарят на желанията и на представителите на слабия пол.

„Жените също обичат секса. Всички съществуваме на тази планета благодарение на него. Но повечето порнофилми днес са дело на мъже, които не се интересуват от отношението на дамите към секса”, казва Ерика Ласт пред Би Би Си. Тя е шведска режисьорка, сценаристка и продуцентка, която е спечелила няколко награди за феминистко порно. От години работи целенасочено за създаване на филми с еротично съдържание, които да отговарят на потребностите на жените. Причината е, че според нея в онлайн порнофилмите масово се представя мачо мъж, който търси наслада за себе си, пренебрегвайки удоволствието на сценичната си партньорка, а понякога и нейното достойнство. Затова тя решава да прави продукции, в които хората се радват на секс при равни условия.

Бела Торн
Бела Торн
Рекламира ги основно чрез социалните мрежи, но казва, че среща трудности, тъй като те филтрират подобни работи и са предубедени към тях. По думите ѝ те биват частично или напълно блокирани като сексуално съдържание, макар да не съдържат такова, а да са вид платформа за сексуално образование.

От същото се оплаква и Лиза Уилямс, която има подкаст за секс и е автор на книга със съвети за получаване на повече оргазми. “Изглежда, че има двойни стандарти. Публикациите, които се премахват, се отнасят до разширяване на женските възможности и опознаване на женското тяло”, посочва Лиза Уилямс. Тя подчертава, че сексуалността, която, изглежда, е приемлива за интернет, въплъщава традиционния мачизъм с натрапване на образи като моята кола и моята пура, и цици и задници. Затова днес е по-вероятно порното да открие нас, отколкото ние него. Което не е добре, тъй като то ни задава погрешни представи за сексуалния акт.

Това се потвърждава и от някои проучвания във Великобритания по въпроса. Те показват, че 53% от момчетата смятат, че порнографските филми дават реалистична картина за секса и връзките. А повече от една трета от жените признават, че те са им основно помагало в сексуалния живот.

“Нашето общество има огромна нужда от сексуално образование. Затова, разбира се, младите хора гледат порно. Те искат да знаят повече за секса и да го разберат. Но в интернет не е много лесно да се намери “етично порно”, без мотив за експлоатация, и то безплатно”, подчертава шведската режисьорка

Хайди е една от жените, приели да участват в нейните филми. Когато е тийнейджърка, тя също се допитва до интернет за сексуалните желания, които се пробуждат у нея. Мисля, че съм от първите поколения, силно повлияни от порнографията, признава тя. С годините и трупането на опит осъзнава, че във филмите за възрастни липсва разнообразие и по-закръглени жени като нея въобще не присъстват в тях. “Искаме да видим различни тела, страст, любов и нежност. И ние искаме, не само да задоволяваме похотта си, а да видим нови идеи”, обяснява Хайди.

Което не е никак лесно в днешно време, когато фалшификациите и манипулациите все по-често вземат връх. “Програмисти казват, че технологиите, позволяващи създаването на фейк порно само по една снимка на човек, ще бъдат масово достъпни буквално след година, което е плашещо. И то не толкова за известни хора, а защото със същия успех може да се прави и детска порнография”, обяснява актрисата Бела Торн. Според нея подобни клипове могат да се използват за отмъщение, изнудване и натиск върху млади жени, които за разлика от нея нямат няколко милиона последователи в социалните мрежи, на които да споделят и от които да получат подкрепа.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X