Напишете дума/думи за търсене

10 причини децата да искат да са с баба и дядо

Ако има нещо по-дразнещо от наставленията на собствените ви родители, то това е готовността на децата да ви обърнат гръб почти във всяка ситуация, за да са с баба и дядо. Каквото и да правите, те държат първенството по любимост. Колкото и да се стараете, няма как да ги догоните, та те са с цяла родителска обиколка преди вас.

Всъщност никой не оспорва първото ви място по важност в живота на децата, никой не се състезава с вас. Нищо лично, за баба и дядо внуците са втори шанс да бъдат по-добри родители, но не от вас, а от самите тях. Децата нямат нищо напротив.

Може да не бързат

Баба и дядо винаги са готови да чакат. За всичко. Търпеливо и спокойно, без нерви, без напрежение.

Има кой да ги чуе

Мъниците обичат да слушат истории, но обичат и да има на кого да разкажат своите. Точно когато им се иска, не след вечеря, не когато мама или тате имат време или нерви за това.

Слушат невероятни истории

За живота преди години, за детството тогава, за щуротиите на собствените им родители, когато са били деца. Все неща, които няма кой друг да им разкаже от първо лице.

Не трябва да се молят за игра

Баба и дядо са винаги на разположение за приключение, дори да трябва да преглътнат умората и болките и да пропътуват километри, за да угодят.

Могат да се отпуснат

Да не мислят за това дали ще се издънят, дали ще изглеждат глупаво, дали някой ще им направи забележка. Не че при баба и дядо е пълна слободия, но там децата може да изпуснат парата и да подкарат поне малко през просото.

Животните са разрешени

Домашните любимци никога няма да бъдат допуснати в детската по ред родителски съображения. Баба и дядо обаче нямат нищо напротив да ги имат и да ги споделят с внуците във всеки случай.

Може да се цапат в градината

В градски условия децата се налага да гледат зеленото от разстояние. Не може да газят тревата, нито да късат цветята. А за стъпване в калта и дума да не става. В градината на баба всичко може. Да се копае, да се плеви, да се рови даже с ръце и на колене.

Плащат им за свършена работа

Не, това няма да превърне децата в сребролюбци, нито ще ги откаже да вършат задълженията, които родителите им възлагат безплатно. А е важна гледна точка за труда, старанието и заслуженото възнаграждение. Пък и кой се отказва от джобни.

Научават нещо различно

Как се връзва рибарска кукичка, как се лепи спукана гума на велосипед или как се готви качамак. Не че мама и татко не знаят, но все не им остава време за това.

И те може да са полезни, като научат някого на нещо

Баба и дядо са идеални ученици. Те не възразяват да покажат, че не са на „ти” със социалното общуване в интернет, нито как се прави яко селфи. И нямат нищо против да бъдат обучени от внуците. Кой им е виновен на мама и на татко, че знаят всичко.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X