Напишете дума/думи за търсене

Детската невроза не е за пренебрегване

Забелязвали ли сте дете, което се клати, докато седи на стола, или върти постоянно кичур от косата си? Това може да е симптом за някаква невроза. Детските неврози са често срещани и е добре да наблюдаваме внимателно хлапетата, за да реагираме навреме при необходимост.

Лошото е, че някои от тези симптоми не се възприемат правилно от родителите и те започват често да правят забележки на детето и дори да му се карат за „вредния навик“. А в същото време то има нужда от помощта им.

Невротичното разстройство у малките възниква вследствие някакво нервно напрежение. Например ако родителите са твърде взискателни, имат конфликт помежду си, случва се някаква трагедия в семейството, например баба или дядо умират, и т.н. По-склонни към невротично разстройство са децата с повишена емоционална чувствителност. Ако детето ви е такова, трябва да сте особено внимателни. Проблемът ще се отключи, ако неговата чувствителност се сблъска с вашето безразличие или безчувственост. Не бъдете прекалено взискателни. Вслушвайте се в него, разговаряйте с него, рогрижете се да разбирате чувствата му.

Най-вероятната причина за детската невроза е в семейството

Едва по-късно влияние може да окажат средата в училище, приятелите и други фактори. Детето с невроза не може да се изразява пълноценно, плахо е в общуването с връстниците си и с другите хора, затворено е, нападат го безпричинни фобии.

Внимание

Ако детето ви има невроза, в никакъв случай не проявявайте своята тревожност пред него! Не го разпитвайте постоянно как е, не го карайте да разбира, че сте притеснени. По-скоро се опитайте да бъдете максимално разбиращи, спокойни, уравновесени, подкрепящи.

Съществува форма на неврозата, която се нарича истерическа. Детето често изпада в истерии, тръшка се, плаче, изпитва страхове. Най-често причината за това състояние е непостоянството, с което е отглеждано детето. Например майката е прекалено грижовна, бащата – прекалено строг, или пък веднъж нещо му се забранява, но след това му се разрешава, и т.н. Истерична невроза може да възникне и ако не се отделя достатъчно внимание на детето.

Натрапливите неврози се появяват в по-голяма възраст. Детето започва например да брои стълбите, да прескача плочките на улицата през една, да не си позволява да стъпва по линиите на трамвая, да оправя твърде грижливо дрехите, си да опипва предметите около себе си, да пали и да гаси по три пъти лампите, преди да заспи. Всевъзможни действия, близки до тикове, са проява на този тип невроза. Това се случва обикновено на деца, чиито родители са твърде взискателни.

Ако забележите някои от тези реакции у своите наследници, посъветвайте се с психолог. Защото нелекуваните в детска възраст неврози се отразяват при формирането на характера. Такива хора израстват неуверени, склонни към депресии и самоунищожение, контактуват трудно, липсва им самочувствие.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X