Напишете дума/думи за търсене

20 забавления за цялото семейство

Психолози съветват да определяме ден в седмицата, в който да си посвещаваме няколко часа за забавления с цялото семейство. Така децата ще чакат с нетърпение този ден, а и няма да ни възприемат като родители, които ръсят само досадни правила и омразни наказания. Събрахме за вас 20 начина, по които да се веселите всички заедно – без телевизор, компютър, мол, но с въображение и с купища усмивки.

Направете си монополи

Ако не ви се излиза навън или там вали и трещи, се забавлявайте у дома с монополи. Но не си купувайте игра, а си я направете сами. Необходими са ви: картон, флумастери или моливи и въображение. Попитайте децата си какви фирми искат да управляват – може би козметичен салон за дъщеря ви и банка за сина ви, или пък ферма за коне, и ги нарисувайте. Докато купувате и продавате ще развиете бизнес нюх у децата, а току виж покупките се материализирали и в живота.

Кой ще запомни най-много думи

Играта е чудесна гимнастика за ума и упражняване на способността за концентриране. Тук всеки играе за себе си. Първият участник казва дума: например „крокозъбел”, и всеки следващ добавя нова като трябва да каже и всички предишни, например: „крокозъбел”, „шкаф”, „съсел”, „тенекия”. Победител е този, който запомни най-много думи в реда, в който са казани. Играта е трудничка, особено за разсеяни хора. Хапнете малко орехи преди да я заиграете.

Кученце от прежда

Необходими са ви: разноцветна дебела прежда, хартия, бяло лепило, картон. Очертайте върху картона колкото е възможно по-голям контур на куче и го изрежете. Нарежете преждата на конци с дължина 3 или 6 см. и ги налепете върху силуета на кучето, все едно му слагате косъм по косъм. Нарисувайте уста и очи на животинката и вече си имате хартиен любимец. Дайте му име и му отредете почетно място в дома си.

Познай филма

Да си забавен и атрактивен са качества необходими не само на децата, а и на възрастните. А те се развиват чудесно с играта на филми, в която трябва да се обясни и отгатне името на даден филм, но само с мимика и жестове. Играта е подходяща за тийнейджъри.

Летяща чиния

Хем сме на открито и дишаме чист въздух в парка, хем тичаме и спортуваме. Има и елемент на разтягане, докато се присягаме да уловим чинията. Работи се и за бързи рефлекси. Ако детето ви е малко обаче може да му начертаете стартова линия, от която да хвърля чинията и да отбелязвате с пръчица от близалка мястото на приземяване. Целта е с всяко следващо хвърляне да се подобри предишния рекорд. В играта могат да участват децата на няколко семейства и да се получи състезание.

Бадминтон

Опънете мрежа или въже между две дървета пред блока, разпределете се в два отбора - дете - възрастен и започнете да трупате точки. По-забавно е отколкото да играете федербал. Играта се получава най-атрактивна и се влага повече хъс ако се борите за награда – например торта, която трябва да купи загубилият отбор. Ще видите колко вкусна ще се окаже след час-два гонене на перцето.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X