Напишете дума/думи за търсене

20 забавления за цялото семейство

Домашна литография

Трябват ви: пастели, хартия, вестник, студена вода, черна или кафява боя. Нека вие и детето ви направите рисунки с пастелни бои. След това смачкайте листата и ги потопете във вода. Изстискайте добре течността и разстелете произведенията върху вестник, докато изсъхнат. Намажете рисунките с черна или кафява боя и веднага поставете бели листа върху тях, за да попие излишната боя. След като разделите двата листа, ще имате литография на оригиналната рисунка – едната можете да сложите в рамка, а другата да подарите на баба и дядо.

Скулптури от картофено пюре

От предварително приготвено картофено пюре, разделено на порции, оформете в тава заек, пате, човешко лице, робот, кораб. Помагайте си с клечки за зъби, вилица, лъжица. Разбийте два белтъка и с четчица намажете скулптурите. Изпечете ги във фурната на 200 градуса, докато се покрият с кафява лъскава коричка и си ги хапнете с радост.

На лов за хербарии

Разходете се с децата в парка или в гората с цел събиране на всякакви цветенца, шишарки, листа. След това ги изсушете у дома между страниците на книга, аранжирайте ги красиво и ги залепете върху картон, за да станат шикозни пана или картини в рамка. Шишарките може да боядисате с лак за нокти в сребърно или златно и да станат част от коледната ви украса. Речните обли камъни са чудесна основа за картини с темперни бои, лак или флумастери, които след това може да подарите на баба и дядо.

Асоциации

Двама родители и две деца застават един срещу друг. Представител на единия отбор казва на ухото на представител на другия отбор дума, която трябва да обясни само с една дума на своя съотборник и той да я отгатне. Ако не успее да я познае, неговият отбор губи ред и задалият задачата обяснява същата дума на своя съотборник. И така до спечелване на точка.

Игра с наименования на животни

Казва се произволна буква от азбуката и всеки участник трябва да произнесе име на животно, което започва с нея. Този който не може да се досети, губи точка или отпада ако участват много играчи.

Отгатни столицата

В отбори или всеки за себе си при зададена държава трябва да се каже коя е нейната столица. Така се развива общата култура на участниците.

Вещици

Тази игра е любима на децата. Един от участниците е вещица и стои сам, а срещу него на разстояние са останалите участници, подредени в права линия. Когато вещицата каже любимо ястие, всеки на когото то също е любимо, прави крачка напред и така, докато някой не стигне пръв до вещицата и започне да казва своите любими ястия.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X