Напишете дума/думи за търсене

Жени Костадинова помага на бездетни семейства с... кукли

И четвърт час стига в компанията на Жени Костадинова, за да почувстваш нейното несекващо вдъхновение и да те зашемети с идеите, които постоянно се раждат в главата й.

Поинтересувах се коя е Жени, след излизането на първата й книга за Ванга през 1997 и за щастие скоро след това се запознах с нея. Оказа се колежка. Присъствах на представянето на следващите й две книги за пророчицата, както и на стихосбирките й "Съчки за огън", "Сладко от смокини", "17 цвята любов". През октомври на Рупите ще е представянето и на четвъртата й книга - "Ванга, пророчицата”. Спомням си и когато започна да прави своите етно кукли от стъклени бутилки. После съдбата й сервира тежко изпитание, но тя като един феникс се изправи с още по-голям размах на крилете си. Сега е стопанка на арт къща "Куклите", населена с красота, изящество и творчество.

Вместо за Индия, заминава за Рупите

Жени завършва философия, а темите за духа и невидимото я вълнуват открай време. Мечтае да се занимава с журналистика и дълги години работи в "Жълт труд", като любимите й теми са свързани с езотерика, философия, психология. На 25 години е, когато чувства, че това не й е достатъчно. През 1996 г. планира пътешествие до Индия с екип от интересни хора, което очаква с нетърпение. Ненадейно то се проваля, но още същия ден тогавашният шеф на издателство "Труд" й предлага да напише книга за наскоро починалата Ванга.

Без секунда колебание Жени приема. И с екип заминава на Рупите да интервюира близките до пророчицата хора. Прави много записи, събира снимков материал. Чак тогава осъзнава с колко сериозна задача се е захванала. Приема го като предизвикателство и си казва: "хайде сега да видим, действително ли Ванга е голям пророк или легендата за нея е голяма?" Запретва ръкави с твърдото решение да е обективна, да действа като изследовател. Оттогава са минали 15 години, разговаряла е с много хора.... "Вече не се съмнявам, че нашата Ванга е голям феномен. Дори по-голям, бих казала, от Едгар Кейси, който е далеч по-популярен", категорична е Жени.

Въпреки притесненията й "Пророчествата на Ванга" има голям успех, преиздадена е няколко пъти. Жени обаче остава неудовлетворена, защото смята, че в книгата само се маркират неща, които е казала Ванга. Убедена е, че истинските пророчества може да научи от хората, които са ходили при нея за помощ и тя решава, че трябва да събере личните им истории.

През 1999 година излиза втората й книга със 60-70 разказа на личности като проф.Тончо Жечев, прокурора Иван Татарчев, Аня Пенчева, Стефка Съботинова за срещите им с феномена от Рупите. Остава изумена от следата, която е оставила ясновидката в душите на хората, потърсили съвет от нея. Впечатлява я и фактът, че те помнят в детайли миговете, прекарани с нея.

"Държа на документалността във всичките си книги, подчертава Жени. Най-новата ми книга "Ванга, пророчицата" съдържа над 250 автентични снимки от различните периоди от живота на Ванга и е фоторазказ за нея. Цял живот тя разказваше за нас, а сега ние разказваме за нея.

Представянето на книгата ще е на 14 октомври на Рупите и това ще е първото светско събитие там.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X