Напишете дума/думи за търсене

Жени Костадинова помага на бездетни семейства с... кукли

Куклена молитва за нов живот

Докато пише втората си книга за Ванга и човешките съдби, се натъква на история за семейство, което е ходило при пророчицата за зачеване на дете по стар ритуал, наречен "измолване". Според него жената, която иска да стане майка, носи на ясновидката кукла, а тя шепне молитва и й бае. После я връща на жената, която трябва да я държи в спалнята си. Обикновено след 3-4 месеца жената се връща щастлива, че е забременяла. Ванга държала след раждане на бебето тя да му избере име, което е изключително важно. С тази куклена молитва тя е помогнала на много хора.

Историята впечатлява силно Жени и я кара да разсъждава върху силата на ритуала. Докато пише за Ванга, самата тя много се променя. Мисли си често за куклите, без да предполага, че някога сама ще прави такива.

"През 2000 година с една приятелка обядвахме и в едно кътче на заведението съзрях фолклорни кукли, правени от деца. Тогава ме стрелна мисълта "Аз ще правя кукли, аз ще правя кукли!" Сякаш съдбата ме перна и ми посочи, че това ще е част от моя бъдещ път. Толкова силна и пронизваща беше тази идея, че на следващия ден хукнах да търся материали. Първите ми кукли бяха от дървена лъжица, метлички за ръце и тяло от хартия".

Вдъхновението й е толкова силно, че я държи вече 19 години. Във всяко свободно време Жени майстори кукли, което я разтоварва от журналистическата й работа. В началото ги подарява и радостта в очите на хората я зарежда.

"В последствие осъзнах, че това вдъхновение ми идва от Ванга. Миналата година преминах през житейски препятствия и реших да направя повечко кукли. Събраха се около стотина и реших да ги покажа на изложба, а средствата от колекцията си да подаря на фондация "Искам бебе". Поне за един опит ин витро на една жена, това е скъпа процедура. Успях да събера 5 хиляди лева. Имаше хора, които наддаваха за една и съща кукла. На 25 март - "Благовещение" с фондацията направихме празник в националния исторически музей, дойдоха много хора.

От десетина години си имам "творилница", където 2 майки с момиченцата си и три студентки ми помагат да правим кукли. "Творилницата" е тук в арт къща "Куклите". Каня и други хора на безплатна арт терапия. Цялата 2011 година правихме кукли с благотворителна цел и пътувахме из страната. Направих изложби в Шумен, Велико Търново, Бургас и Благоевград. Аз най-после съм себе си, сред куклите."

Още вдъхноваващи мигове

- Всяко нещо, направено с ръце и сърце, ме вдъхновява. Красотата е моят Бог. Тя е огромна сила, която ме хармонизира и ме води по пътя.

- Китаро е най-вдъхновяващият за мен самоук японски музикант.

- Мястото, което ме зарежда, е село Бракьовци.

- Основният ми вдъхновител е моята майка. Това което съм, дължа на нея. С много вкус и усет към красотата. Тя ни научи да си създаваме празници в живота.

- Мисията ми? Да вдъхновявам.

---------------

Снимки: Александър Ашминов и личен архив

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X