Напишете дума/думи за търсене

Майка след 35 - рискове и възможности

Времето си тече, мама и татко вече спряха с намеците и открито питат кога ще гледат внуци, а моментът все не е подходящ. Или любовта не е тази, която чакаме, или работата не е достатъчно стабилна, или просто още ни е страх да се разделим със „свободата”. Все повече жени отлагат раждането на първото си дете. Решихме да попитаме специалист какви рискове крие раждането след 35. Д-р Таня Тимева е утвърден акушер-гинеколог и медицински директор на столичния Медицински комплекс по репродуктивно здраве.

Д-р Тимева, защо през последните години се наблюдава увеличаване на средната възраст на забременяване и раждане в България?

Съвременният начин на живот изисква от младите хора да работят усилено, да преследват кариера и затова все повече жени и двойки изчакват създаването на деца. През последните две десетилетия има сериозно изместване на средната възраст на зачеване и раждане в България. В началото на 90-те години тя е около 20-21 години, а сега е 25-26 г. В София и големите градове на страната възрастта достига 28 години. В нашето родилно отделение за 2013 г., средната възраст на родилките е 31,9 години. Нараства делът на родилките с първо раждане над 35 години. За последните 10 г. той се е повишил 2 пъти - от 6 на 13%.

Защо първата бременност над 35 г. се счита за по-рискова?

Най-добрата възраст за първо раждане е до 26-27 г. Европейската, а и световната тенденция обаче е възрастта на жената при първото й раждане да се покачва. Действително това води до увеличаване на рисковете както за бебето, така и за бъдещата майка. Повишеният риск се свързва най-вече с генетични увреждания при плода, спонтанен аборт и появата на придружаващи заболявания при бременната. В основата на по-големия риск от спонтанен аборт, от една страна, е по-голямата вероятност в яйцеклетката да има хромозомни аномалии. Тогава на принципа на естествения подбор ембрионът спира да се развива.

От друга страна, причина за повишения риск от нежелано прекъсване на бременността е невъзможността на организма да задържи плода. Известно е, че матката се състои от мускулна и съединителна тъкан. С напредването на възрастта съединителната тъкан нараства и намалява мускулната, а това може да възпрепятства матката да се увеличава достатъчно. Важно е да се знае обаче, че тези рискове не са толкова големи, когато става въпрос за над 35-годишните бременни, които вече са майки и очакват второ или трето дете.

Добре ли е да се замразят яйцеклетки преди 30-годишна възраст?

Като вид застраховка срещу хромозомни аномалии, свързани с по-напредналата възраст, все повече жени се възползват от т.нар. банкиране на яйцеклетки, като съхраняват генетичен материал за бъдещето доста преди своята 35-а година. Целта е да се намали рискът от генетични аномалии, но за съжаление това не намалява опасностите, свързани с майчиния организъм като миома на матката, диабет, инфекция или анемия през бременността. Затова е добре да се правят редовни прегледи при наблюдаващия бременността акушер-гинеколог, извършване не само на задължителните, но и на препоръчителните изследвания, ежедневно здравословно меню, което да е разнообразно и балансирано, ограничаване на стреса. Благодарение и на все по-добрите медицински грижи в акушеро-гинекологичната практика, включително и в България, ако сте бъдеща майка над 35, имате голям шанс да преживеете спокойна, безоблачна бременност и леко раждане. И няма да сте изключение.

Оказва се, че липсата на потенциален бъдещ татко вече не е особена пречка за някои над 35-годишни жени. За изминалата 2011 г. 162 жени над 35, които нямат партньор, са провели при нас процедура по асистирана репродукция - инсеминация или инвитро, с генетичен материал от донор.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X