Напишете дума/думи за търсене

Внимание! Абортът не е безобиден

В наши дни абортът не е изключително рискова операция, каквато е била в миналото. Това обаче не означава, че не крие риск за здравето на жената. Понякога след манипулацията следват усложнения. Редно е да ги имаме предвид.

Риск от инфекция

След прекъсване на бременността е възможно да се появи инфекция, а тя да доведе до запушване на маточните тръби. Често срещано усложнение е стерилитетът. Неговото лечение обикновено е трудно и понякога не дава добри резултати. Факт е, че повечето жени, които не могат да забременеят, вече са претърпели един или два аборта. Друго усложнение след аборт е извънматочната бременност. При нея освен че плодът не може да бъде спасен, има риск и за живота на майката. Друг проблем, макар и рядко срещан, е перфорацията на матката. Засегне ли се голям кръвоносен съд и това не се разбере навреме, перфорацията може да доведе до голяма загуба на кръв и фатален край. Възможно е пробивът на матката да стане причина за инфекция в коремната кухина и перитонит. Случи ли се това, веднага се пристъпва към операция, матката се доизчиства и перфорацията се зашива.

Хормонални промени

След аборт в организма на жената се случва хормонална буря. Това може да окаже въздействие не само върху емоционалното й състояние, но и върху здравето й. Влияние има и върху млечните жлези, щитовидната жлеза, яйчниците. Възможно е да последват различни възпалителни усложнения и нарушения в менструалния цикъл.

Кой метод да изберем

За най-добър вариант се смята безоперативният медикаментозен метод, който е относително безопасен, но и по-скъп. При него се използват хормонални препарати за прекъсване на бременността до шестата седмица от зачеването. При него не се прониква с инструменти в матката на жената и се предотвратяват редица механични травми. От класическите метод най-предпочитан е вакуумният аборт. Прави се при бременност до трета седмица. Негова разновидност е използването на вакуум-канюла с малък диаметър за аспириране на нежеланата бременност. Срокът за премахване на плода според закона е 12 седмици след забременяването, като оптималният е между 7-а и 8-а седмица.

Обикновено по време на интервенцията се поставя пълна упойка. С инструменти се осигурява достъп до маточната шийка и каналът на матката се разширява. Абортът се извършва с кюрета, след което се използва вакуум и се проверява за остатъци от бременността. Месец след аборта жената трябва да се въздържа от полови контакти.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X