Напишете дума/думи за търсене

Когато искаш да си майка, но не можеш

Обичайно е хората да минимизират болката, която една жена изпитва, когато иска да бъде майка, но не може. Освен това жената често преживява тези ситуации в тишина и самота.

Болката, която изпитвате, ако искате да сте майка, но не можете да бъдете, обикновено е невидима за външния свят. Това е ситуация, в която сте принудени напълно да възстановите предишната представа, която сте имали за себе си. В много случаи трябва да промените целия си житейски план. Също така често предполага радикално преосмисляне на връзката ви. Без съмнение това е емоционално сложна ситуация.

Ако сте в тази ситуация, може да сте имали няколко опита да забременеете, всички завършващи с разочарование. Или може би сте физически в състояние да имате деца, но има други препятствия по пътя ви.

Може да се окажете, че преживявате тази ситуация сами. Освен това другите хора често не разбират дълбоката болка, изпитвана от желанието на жените да имат деца, но да не могат. Освен това те не разбират трудния процес, който трябва да се извърши, за да се преодолее тази скръб.

Най-честите причини за невъзможността да станете майка са биологични. По правило има определени анатомични или медицински проблеми, които водят до безплодие.

Може би сте имали поредица от неуспешни опити за забременяване. Може би сте опитвали методи за асистирана репродукция. Тези процеси изискват физическо и психическо натоварване. Дори по-лошо, когато не дадат очакваните резултати, те причиняват огромно емоционално изтощение. Изправянето пред факта, че не може да имате дете, е първото голямо препятствие, което трябва да преодолеете. Това може да означава промяна на представата, която имате за себе си.

Като алтернатива, може би възрастта ви пречи да станете майка. Може би сте оставили твърде много време да мине поради това, че сте се съсредоточили върху кариерата си. И когато най-накрая сте взели решение да имате дете, сте открили, че е твърде късно за вашите яйцеклетки.

Може би нямате стабилен партньор и смятате, че не трябва да имате дете без такъв. Или може би нямате достатъчно финансови ресурси, за да гарантирате благосъстоянието на дете, така че сте се отказали от идеята да имате такова. Каквито и да са вашите индивидуални обстоятелства, да искате да сте майка, но да не можете да бъдете, е болезнено.

Негативни чувства
Ако искате да бъдете майка и не можете, обичайно е да изпитвате негативни чувства и да сте критични към себе си. Може да усещате:
• Чувство за малоценност. Сравнявате се с други жени, които могат да имат деца. Това води до изключително болезнени емоции. Може дори да се почувствате по-малко жена.
• Ниско самочувствие. Чувствате се по-малко ценни, въпреки факта, че няма причина да го правите.
• Вина. Макар да нямате същинска вина, може да се чувствате виновни.
• Депресия и тревожност. Разделението между това, което искате, и невъзможното за установяване може да причини депресия и безпокойство.
• Несигурност във връзката ви. Ако имате партньор, желанието да бъдете майка и неспособността за това може да се превърне в несигурност за бъдещето на връзката ви.
• Сексуални затруднения. Може да изпитате липса на интерес към секса или дори да го отхвърлите. Това отхвърляне може да се простира и до всякакъв вид интимност.


Криворазбрана скръб
Много е вероятно вашият партньор или хората около вас да смятат, че невъзможността да имате бебе не е голяма работа. В крайна сметка много жени нямат деца и живеят щастлив живот.

Въпреки това, когато искате да бъдете майка, но не можете,
вашите негативни чувства са наистина дълбоки. Освен това често няма с кого да ги споделите или изглежда безсмислено да го правите.

Трябва да осъзнаете, че скърбите. Това е не само нормално, но и здравословно. В края на краищата вие сте преживели загуба на цел, желание и, може би, целия ви житейски план. Тя е толкова важна и интензивна, колкото всеки друг вид скръб.

Също така е много важно да споделяте чувствата си. По принцип трябва да правите това с партньора си и с най-близкото си обкръжение. Но ако те не са достатъчно възприемчиви или подкрепящи, психотерапията може да бъде изключително полезна.
Трябва да осъзнаете, че имате рана, която се нуждае от лечение.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X