Напишете дума/думи за търсене

Истината за това в какво се превръща бракът след появата на деца

Ако се питате дали трябва да имате деца, тогава не е лошо да помислите за ефектите на родителството върху семейните двойки и техните взаимоотношения.
Неоспоримата истина е, че първата година след раждането на бебето е наистина, ама наистина трудна за новоизлюпените мама и тате.

Те трябва да се научат как да се ориентират в новия пейзаж на
родителството. Още по-страшно, те трябва да разберат естеството на връзката си и как да намерят начин да преминат от двойка към семейство.

Да имате новородено, променя всичко в живота ви, включително романтичните ви отношения. Вие и вашият партньор сте в режим на оцеляване, работите без сън и мислите за поддържане на връзката ви дори не влизат в графика ви за деня, защото вие буквално фантазирате за съня по начина, по който хората си фантазират за секса.

Както всеки родител знае, стресът и безсънието могат да наложат напрежение върху брака.

Слава богу, колкото по-голямо и независимо става едно малко човече, толкова повече родителите могат да се фокусират един върху друг. С течение на времето те биха могли да станат по-близки, защото сега споделят две връзки – любовта, която изпитват помежду си, и съвместната любов към детето им.

Изследванията относно това какво се случва с брака след раждането на деца, меко казано, обезкуражават.
Установено е, че за 83 процента от двойките пристигането на първото им дете представлява брачна криза.

Въпреки десетилетия изследвания, които заключават горе-долу едно и също нещо, дали децата помагат или вредят на брака, все още е въпрос на дебат.

Набиращият популярност начин на живот без деца може да има изключително въздействие върху нивата на плодовитост.
Въпреки че децата вече не са икономически необходими на семейството, те все пак са „социално инструментални“, твърдят антрополозите.
Сред жените от 15 до 44 години в САЩ 7,4% са били без деца по избор от 2011 до 2015 г. Това показват данните на Центръра за контрол на заболяванията.

Семейните хора, които имат деца, всъщност са по-щастливи от неомъжените хора, които също са родители, и коефициентът на щастието им изглежда се увеличава с всяко следващо дете.
Но по отношение на това как децата влияят на брака, негативните проучвания превъзхождат положителните.

Като цяло хората са по-малко романтични един с друг, след като станат родители.

В своето надлъжно проучване на родители за първи път, изследователите Филип А. Коуън и Каролин Пейп Коуън от Калифорнийския университет обобщават три широки заключения по отношение на това как децата влияят негативно на брака.

Годините на раждане и отглеждане на деца са периоди, през които удовлетвореността от брака има тенденция да намалява. Майките и бащите са по-склонни да изпитат депресия от бездетните двойки. Проучванията показват, че двойките, които са имали първо дете, са по-малко доволни от браковете им през първата следродилна година, отколкото в края на бременността.

Изследванията на Cowans показват, че преходът към родителство е период на повишен стрес както за майките, така и за бащите.

„Много често родителят, който се грижи за децата, наистина се включва в живота на детето, а другият изпитва ревност“, казва Лиза Шуман, лицензиран клиничен социален работник в Ню Йорк. „С течение на времето това става все по-трудно. Емоционалните ресурси на детегледача са обтегнати и ако не се обвърже с партньора си, връзката може да се размие.”

Друго често срещано обяснение за следродилния конфликт, както установиха авторите на проучване, публикувано в Journal of Marriage and Family, е „нарушените очаквания“ относно родителството.

Изследователите накарали родителите да попълнят въпросници за техните очаквания относно родителството и след това да отговорят на същите въпроси три и шест месеца след раждането.

Най-малко щастливи са родителите, които съобщават за най-голямата разлика между очакванията им преди бебето и реалностите след появата му.

Добре образованите родители са склонни да бъдат по-малко изненадани от живота след идването на детето им и не съобщават за същия спад в удовлетвореността от живота след раждането.

Брайън Д. Дос, доктор на науките, изследовател на брака и семейството, доцент по психология в Университета в Маями, проследява двойки, които са били женени от 8 до 10 години, за да проучи промените в отношенията им, след като са станали родители. Резултатите не са особено приятни - около 90 процента от двойките казват, че се чувстват по-малко щастливи във връзките си след като имат дете.

60 процента казват, че са по-малко уверени, че могат да се справят с проблемите си, и много от тях съобщават за по-ниски нива на отдаденост в отношенията си в дългосрочен план.

Двойките споделят, че също имат повече негативна комуникация и повече проблеми във връзката след раждането на деца.

Да станеш родител е голяма, внезапна промяна в идентичността, както на индивид, така и на част от двойка.

Има повече работа и координация и по-малко място за дейности, ориентирани към мама и татко, преди да станат такива.

„Предполагам, че двойките, които наистина се сближават след раждането на първото бебе, практикуват много споделено родителство и имат голяма част от своята идентичност, свързана с това да бъдат родител “, отговаря д-р Дос на въпроса защо всички познаваме много двойки, които изглеждат безумно щастливи, след като имат дете, въпреки ужасната статистика, свързана с родителството. "Определено е възможно, просто не е норма."

Изследователите също отбелязват философски промени в идентичността, ролите и ценностите на хората след раждането на деца.

Има големи промени в начина, по който двойките трябва да разпределят времето си и да се справят с конфликтите като родители.

Сексът, интимността и дори разговорите са склонни да намаляват. И друга тенденция е бащите да се оттеглят от грижите за детето.

Цялата тази психологическа и физическа корекция може да накара хората да реагират много различно. Основата на връзката на една двойка е много предсказуема за това как те ще се приспособят към родителския преход. Да имаш силно приятелство и здрава емоционална връзка, е изключително важно за способността за регулиране на конфликта, който ще се появи след идването на детето.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X