Напишете дума/думи за търсене

Невероятни факти за майките

Въпреки че всички сме наясно как една майка защитава своите бебета, знаете ли, че бебетата защитават своите майки също през целия им живот?

Ето няколко очарователни факта за майката.

Няма любов като любовта на майката! И това важи не само за хората, но и за животните! От хора до слонове с 22-месечна бременност, през орангутани, които никога не прекъсват физически контакт с бебетата си до четири месеца след раждането, полярни мечки, които удвояват теглото си и гладуват в продължение на осем месеца, докато са бременни, коали, които вместо изпражнения отделят своеобразна каша за своите бебета, благодарение на която те образуват силен имунитет. Безкрай много са красивите факти и истории за това как майките гледат малките си.

По-малко известен факт е, че бебетата също защитават майките си. Наистина е приятно да знаем как продължаваме да допринасяме за здравето на нашата майка през целия живот - предпазвайки я от някои видове рак, автоимунни състояния и сърдечни проблеми.

Майчинството променя мозъка на мама. Проучванията показват повече сиво вещество в мозъка на майката четири месеца след раждането на бебето. Учените вярват, че това е резултат от хормони, заливащи мозъка по време на бременност - точно както тийнейджърските хормони водят до развитие на мозъка на юношите.

Децата защитават майките завинаги. Клетките, които се обменят между майка и деца през плацентата, остават в тялото на мама в продължение на години. Микрохимеризмът е състоянието, при което жената носи клетки, произхождащи от нейните деца (тяхната ДНК) десетилетия след раждането. Изследователите казват, че тези клетки помагат за защита на жената срещу много видове рак, болестта на Алцхаймер и дори защита на сърцето срещу някои заболявания.

Нивата на стрес намаляват, когато сте близо до вашата майка! Експериментите доказаха, че само присъствието на майката или дори гласът по телефона повишава окситоцина и намалява нивата на кортизол - което води до успокояване на детето и тийнейджъра. Проучванията показват, че 3-месечните бебета и техните майки координират сърдечните си ритми, когато бебето вижда и най-малкото проявление на привързаност от майката - дори усмивка. Това работи в двете посоки - за майките също.

Бебетата разпознават гласа на майка си дори преди раждането. Изследване показва, че сърцата на плода на бебета бият по-бързо, когато майките четат стихове, в сравнение с моменти, в които ги четат непознати. Пулсът на майката и звукът на гласа й помагат на мозъка на бебето да расте дори след раждането.

Майките могат да чуят своите бебета да плачат много преди всеки друг поради повишените нива на окситоцин в мозъка на майката след раждането. Това променя начина, по който се обработват слуховите сигнали и тя става по-чувствителна към звуците на бебето си.

Децата растат по-близо до майки, които не са били твърде властни. Майка, която не е била твърде контролираща, има по-добри отношения с порасналите си деца от тази, която е контролирала строго техните дейности и поведение като малки.

Майките произвеждат антитела, специфични за нуждите на бебето. Дори когато бебето развива някои бактерии или вируси, тялото на майката започва да действа и осигурява имунитет в реално време, като предава съединения за повишаване на имунитета през кърмата. Изследователите обясняват, че слюнката на бебето попива в зърното на майката, докато се храни, и информира тялото на мама за състоянието на имунитета на малкото. Друго обяснение е, че докато целува бебето си, тя улавя патогените, които са на път да нахлуят в детето й. Тогава тялото й произвежда антитела, от които се нуждае бебето, и ги предава през млякото си.

Красиви мисли за майката

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X