Напишете дума/думи за търсене

Сколиоза: Какво трябва да знае всеки родител?

В Международния месец за информираност за сколиозата, ценни съвети от проф. Ахмет Аланай

Росица Димитрова е диагностицирана със сколиоза на 12-годишна възраст. Личният лекар на детето случайно забелязва изкривяването на гръбначния стълб при рутинен преглед по повод настинка. След подробни изследвания, лекарите препоръчват редовни упражнения, плуване, а по-късно и носене на специален корсет. Консервативното лечение обаче не помага и проблемът се задълбочава, а изкривяването достига 60 градуса.

Сколиозата е гръбначно изкривяване, което засяга около 3% от всички юноши. Представлява странично, обикновено S-образно изкривяване на гръбначния стълб. Леките случаи може да не се нуждаят от лечение, докато тежките гръбначни изкривявания, които прогресират с течение на времето, могат да бъдат инвалидизиращо и животозастрашаващо състояние. Ако не се лекуват, те причиняват хронична болка, дихателни и сърдечни проблеми, влошено качество на живот и намалена продължителност на живота. Ранното откриване е от ключово значение за успешното и по-малко инвазивно лечение, предупреждава професор Ахмет Аланай, водещ специалист по ортопедия и травматология в Комплексния гръбначен център в болница Acibadem Maslak в Турция. Всяка година през юни, когато се отбелязва Международният месец за информираност за сколиозата, специалистите от Acibadem се ангажират да предоставят полезна информация относно ранното откриване и съвременното лечение на това състояние. Целта им е да помогнат както на родителите, така и на доставчиците на медицински услуги да разбират по-добре и да разпознават по-бързо гръбначни деформации при децата.

Митове и факти за сколиозата

Повечето хора смятат, че сколиозата е рядко срещано състояние и засегнатите хора са видимо прегърбени. Напротив, сколиозата е най-често срещаната гръбначна деформация при деца. Обикновено възниква между 10 и 15-годишна възраст. Възможно е обаче да се появи по-рано или по-късно. При някои деца сколиозата може да е вродена или да е свързана с други неврологични или мускулни разстройства, като церебрална парализа. В почти 8 от всеки 10 случая обаче причината за изкривяването остава неизвестна. Това обикновено се нарича идиопатична сколиоза. Рискът от сколиоза нараства 10 пъти при момичетата през пубертета, казва проф. д-р Аланай. Деформация на гръбначния стълб от 0 до 20 градуса не се забелязва външно, а между 20 и 40 градуса може да се забележи само на гол гръб. За разлика от общоприетото схващане, изправената стойка не дава гаранция, че детето няма да развие сколиоза.

Скрининг у дома отнема минути и може да спаси живот

Родителят често е първият, който забелязва, ако едното рамо при детето стои по-високо от другото, или талията и ханша са несиметрични от двете страни. Всичко това могат да бъдат предупредителни признаци на сколиоза. Редовният домашен скрининг може да помогне за ранно откриване и намеса. Прегледът в домашни условия включва внимателен оглед в изправено и приведено положение: детето се навежда напред, докато гръбначният стълб стане успореден на пода. Родителите трябва да внимават за асиметрични части на долната или горната част на гърба, лопатките, бедрата, кръста или извит гръбнак. В изправено положение с ръце отпуснати надолу, по-голямо разстояние между едната ръка и торса в сравнение с другата страна, или наклоненото тяло също може да бъде повод за тревога. Ако забележите някой от тези симптоми, обърнете се към специалист възможно най-скоро, казва професор Аланай. Леките случаи на сколиоза се нуждаят само от медицинско наблюдение, докато умерените кривини могат да бъдат коригирани чрез правилните упражнения и корсет. Без навременни мерки рискът от прогресия се увеличава и лечението става по-трудно.

Разширени възможности за оперативно лечение при тежка сколиоза

В случай че деформацията се развива с течение на времето и надвишава 45 градуса, това ограничава пространството в гръдния кош и затруднява правилното функциониране на белите дробове и сърцето. При тежка сколиоза стандартното лечение е операция, включваща гръбначна фузия (срастване). Процедурата стабилизира гръбначния стълб с винтове и пръти, и е много ефективна. В днешно време, високотехнологично оборудване помага за подобряване на безопасността и елиминира риска от увреждане по време на операция на гръбначния стълб. В Acibadem спиналната навигация и невромониторинг повишават безопасността и успеваемостта при гръбначни операции.

Друга иновативна операция, наречена VBT (Vertebral Body Tethering), може да бъде алтернатива на гръбначната фузия за някои пациенти със сколиоза. Това е високо усъвършенствана процедура, извършвана само от няколко медицински екипа по целия свят. Предимства на VBT-метода са запазената гъвкавост на гръбначният стълб, докато детето продължава да расте, и по-краткият период за възстановяване. След минимално инвазивната процедура, детето може да се върне на училище в рамките на седмица или две, и да се занимава с всички видове спорт 3 месеца по-късно. Гръбначната деформация се коригира частично по време на самата операция, а спонтанната корекция продължава с течение на времето, докато пациентът расте. Комплексният гръбначен център в болница Acibadem Maslak е първият приложил новия метод извън САЩ, където е изобретен за първи път. През последните 7 години над 100 пациенти са били лекувани успешно с VBT операции в Acibadem, което го прави един от най-опитните центрове по света.

Отлични резултати при пациенти със сколиоза

Росица Димитрова изчерпва възможностите за консервативно лечение, които ѝ препоръчват специалистите в България, без успех. Изкривяването прогресира до 60 градуса, което означава, че в бъдеще най-вероятно ще причини дихателни и сърдечни проблеми. Росица трябва да обмисли оперативно лечение. Младото момиче обаче иска да получи от оперативния екип някакви гаранции за състоянието си след операцията, които намира при проф. Ахмет Аланай и неговия екип.

„Лечението с корсет или друг вид консервативни мерки като специфични упражнения не работят при такава степен на изкривяването. Така че решихме да оперираме, като в нейния случай направихме операция с фузия. Това означава, че фиксираме повредения сегмент на гръбнака, който се намира в изкривената част, след което коригираме изкривяването, като осигуряваме баланс, тъй като тялото ѝ беше изместено, в конкретния случай надясно. И така, балансирахме позицията на главата ѝ над тазовата кост. Направихме операцията при запазване на колкото бе възможно повече подвижни сегменти, тъй като при фузията се фиксира гръбнакът, така че в съответната област няма подвижност. Така че успяхме да ѝ осигурим достатъчна възможност за движение при ежедневните ѝ дейности“, описва операцията проф. Аланай.

„Проф. д-р Ахмет Аланай ми даде голяма надежда, че ще се оправя и че няма за какво да се притеснявам“, разказва самата Росица, която вече е на 22 години и проблемът с гръбначното изкривяване вече е в миналото за нея. „Цялото семейство беше много притеснено, както и аз най-вече. Но тук в Турция много ми помогнаха, изправиха ме от 60 градуса на нула, благодарение на целия екип на проф. д-р Ахмет Аланай. И съм жива и здрава, и съм на крака“, усмихва се Росица.

За допълнителна информация и консултация:

Тел. 02 851 1228

www.acibadem.bg

www.facebook.com/AcibademHospitalsGroupBulgaria

X