Напишете дума/думи за търсене

12 типа коса. Разбери каква е твоята!

Косата и прическата са едни от най-важните елементи на ефектния външен вид на всеки човек, особено на жените. От изключително значение е прическата ви не просто да следва последните писъци на модата, а вашите собствени особености като фигура и черти на лицето. Съществуват няколко основни принципа за фризиране на всяка коса, които не следват тенденциите, а баланса и хармонията.

Предлагаме ви откъс от „Козметология - стандарти и техники. Том 2”, от който ще научите каква прическа да изберете в зависимост от типа коса, която притежавате, от формата на лицето си и фигурата си.

Принципи на дизайна на косата

Има определени принципи, по които може да се съди за дизайна и качествата на една фризура. Колкото по-добре разберете тези принципи, толкова по-уверени ще се чувствате, когато създавате красиви прически, радващи окото. Петте важни принципа на дизайна са едновременно и основата на всяка красива прическа. Тези пет принципа са: пропорция, баланс, ритъм, подчертаност (емфаза) и хармония.

Пропорция

Пропорцията е хармоничното отношение между отделни части или сравнителното отношение между един предмет към друг. Например един 60-инчов телевизионен екран ще се смята извън пропорциите относно малка спалня, а друг 20-инчов телевизор може да е пропорционален спрямо тази стая. Клиент с малка брадичка и много широко чело има форма, която е извън пропорцията в сравнение с формата на главата. Добрата стилна фризура изминава дълъг път, докато коригира проблема, като създаде илюзията за подходяща пропорция.

Пропорциите на тялото

Доста съществено е при създаването на определена фризура да се вземе предвид цялостната телесна пропорция на клиента. Проблемите на телесните пропорции стават доста очевидни, ако формата на косата заема много малко или твърде голямо място спрямо главата. Например, когато избирате стил за жена с широк ханш или широки рамене, нормално е да създадете стил с по-голям обем. Но същата широка форма на прическата ще изглежда извън пропорцията при една дребна жена. Когато изработвате даден стил, винаги имайте предвид, че косата не трябва да бъде по-широка от центъра на раменете, независимо от телесната структура.

Баланс

Под това понятие разбираме хармонията или пропорциите на завършения стил. При стилизиране на фризури е важно да се спазва баланс между височина и ширина. Балансът може да бъде симетричен или асиметричен. Ако не сте доволни при завършване на някой стил, най-честата причина е, защото фризурата е извън баланс. За да измерите симетрията, разделете лицето на четири еднакви части. Където линиите се пресичат, там е централната ос или точката за преценка на баланса. Тогава ще можете да решите дали стилът изглежда привлекателен за окото и дали е правилно балансиран.

При симетричния баланс дизайнът е еднакъв за двете половини на лицето. Двете страни на прическата отстоят наравно от центъра, имат същата дължина и обем, когато бъдат погледнати отпред. Двете страни могат да имат същата или различна форма, но трябва да имат еднакъв обем. Тези форми не са толкова значими за баланса, колкото асиметричните стилове.

Характерното за асиметричния баланс са различните пропорции на дизайна спрямо очертанията на лицето. Срещуположните страни на прическата са с различна дължина или имат различен обем. Асиметрията може да е хоризонтална или диагонална.

Ритъм

Ритъмът е правилната, следваща една след друга форма на движение при даден стил. Ритъмът може да бъде бърз или бавен.

Подчертаност (емфаза)

Подчертаност на стила е мястото, на което погледът веднага се спира, още преди да “обхване” цялостния вид. Един стил може да е добре балансиран, с добър ритъм и хармония, но все още да му липсва излъчване. Интересният стил на косата би трябвало да притежава фокусирано място, което да подчертава най-характерното. Можете да получите този ефект, като използвате:

• къдрици на вълни;

• цвят;

• промяна на формата;

• орнамент – украшение.

Изберете една област от главата или лицето, която желаете да подчертаете. Поддържайте по-семпъл дизайн, така че погледът лесно да се придвижва от подчертаното място до останалата част на прическата. Можете да направите множество акцентиращи точки с постепенно намаляваща големина и сложност. Внимавайте все пак да не прекалите с подчертаните места, които излишно ще утежнят и усложнят дизайна. Помнете принципа, че малкото е повече. Когато използвате орнаменти, те трябва да съответстват на общия външен вид на клиентката и да не пресилват стила.

Хармония

Хармонията – правилната аранжировка на формите и линиите – е най-важна в принципите на изкуството. Хармонията свързва в едно цяло всички елементи на дизайна. Когато един стил е хармоничен, той е красив с интересни линии, добре подбрани цветове, правилен баланс и ритъм. Хармоничният стил е в пропорция с лицето и телесната структура на клиентката и включва акцентите, от които погледът се придвижва, за да обхване останалата част от фризурата.

Създаване на хармония между стила на косата и структурата на лицето

Принципите на модерната стилистика, касаеща косата и грима, ще ви помогнат да решите как да постигнете един красив цялостен вид за клиента. Най-добри резултати се получават, когато правилно анализирате всяка черта от лицето на клиентката по отношение на предимствата и недостатъците й. Задачата ви е да акцентирате върху най-доброто в лицето на жената и да потиснете характеристиките, които не допринасят за атрактивността й. Всяка стилна прическа, която създавате за клиента, трябва да бъде добре пропорционална спрямо формите на тялото и коректно балансирана спрямо главата и особеностите на лицето. Подходящата фризура трябва да вземе под внимание характерните особености, които са:

• Форма на главата; фронтален изглед (формата на лицето), в профил, и погледнато отзад.

• Чертите на лицето.

• Телесната стойка.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X