Напишете дума/думи за търсене

12 типа коса. Разбери каква е твоята!

Как типовете коса влияят върху избирането на стил на фризурата

Характеристиките на косата са от първостепенно значение за избора на стил. Типът на косата се базира на две основни характеристики: наличието, респ. отсъствието на къдрици и плътността на косата.

Всички коси притежават естествени вълни (къдри), които трябва да се вземат предвид при проектирането на стилна фризура. Те могат да бъдат прави, на леки вълни, къдрави и силно къдрави.

Също така текстурата на косата е важен фактор при избора на стил, тъй като е свързана с ежедневното поддържане на избраната прическа. Основните типове текстура са фина, средна и груба. Трябва да се съобразявате с особеностите на следните типове коса:

Фина, права коса. Тази комбинация обикновено обгръща формата на главата, въпреки че липсва обем. Силуетът е тесен. Ако такава коса не е подходяща за клиентка с по-пълна телесна структура, помислете какъв стил можете да изберете, за да постигнете по-обемна фризура. Оставите ли я в естественото й състояние, косата няма да има достатъчно задоволителен резултат.

Средноправа коса. Този тип предлага възможности за по-голяма гъвкавост и подвижност при стилизирането. Косата реагира добре на подсушаване със сешоар за получаване на по-голям обем с различни кичури и притежава достатъчна подвижност и по-лесно се обработва с ролки и термално стилизиране.

Права, груба коса. Тя е доста трудна за къдрене и притежава повече обем, отколкото горните два типа. Тя има малко по-широк силует и достатъчно движение. Реагира добре на къдрене с ролки и на термално стилизиране. Чрез използване на сешоар може да се направят извити краища и да изглежда по-пухкава, тъй като космените стъбла имат много широк диаметър. Плоската четка е подходяща за фино сухо стилизиране. При тази коса процесът на химична обработка може да продължи малко повече.

Коса на фини вълни. Този тип може да изглежда по-обемен чрез подходящо подстригване и стилизиране. При слойно подстригване ще добие по-пълен вид и добре ще се поддава на обработка със сешоар и химикали. Не прекалявайте с тези манипулации, тъй като космите могат да бъдат чупливи. Ако желаният резултат е да се получи права коса, тя лесно се изправя чрез сухо изсушаване, но при това ще загуби обема си, а при разресване ще добие по-хубав вид.

Средногруба на вълни коса. Този тип предлага много голям избор за стилизиране. Ако косата е дифузно (разпръснато) суха, би могла да изглежда къдрава. При изсушаване може лесно да стане права и доста подвижна.

Груба, на вълни коса. Тук силуетът може да е много широк и косата да изглежда твърде необуздана, ако не бъде правилно оформена. Изсушаването й е по-лесно за стилиста, отколкото за клиентката. Ако жената не е опитна в поддържането на собствената си коса, изберете някой по-лесен за поддържане стил. Химичната обработка с по-меки балсами действа много добре. Понякога клиентката чувства, че косата й е доста къдрава, за да бъде изправена, но недостатъчно – за “пълно” накъдрен стил. Един лек перманентен къдрав стил е по-лесен за поддържане. Стилистът трябва да помогне на клиентката при вземане на правилното решение и да я научи как да поддържа фризурата в дома си.

Къдрава, фина коса. Когато този тип коса се остави да израсте твърде дълга, тя може да се дели и да остави да се вижда доста от скалпа, освен ако не е по-гъста. Поддава се добре на меки отпускащи препарати и на боядисване. Изсушаването със сешоар става по-трудно, ако не бъде подстригана на къси слоеве. Когато клиентката поддържа косата си влажна, тя отново ще се къдри в краищата.

Къдрава, средногруба коса. Притежава широк силует и изглежда по-нежна, ако се остави в естествено състояние. Подходящото оформяне ще я поддържа в по-тежка линия и повече ще се харесва на клиентката. Широкият силует трябва да е пропорционален на телесната фигура и да не я претрупва. Този тип коса се повлиява много добре от релаксатори и оцветители.

Къдрава, груба коса. Нуждае се от по-силни стилизиращи продукти, за да може да се спуска по-свободно. Подобна коса лесно изглежда претрупваща фигурата на клиентката. Помнете добре: когато подстригването се комбинира със стилизиращи продукти, при изсушаването косата се свива значително и тогава изглежда твърде къса.

Много къдрава и фина коса. При този тип трябва да се избере най-нежният стил за косата, след което, за по-лесно стилизиране, е по-добре да се скъси. Ако се остави дълга, силуетът ще бъде широк и извънредно обемен. Химичните обработки се приемат добре, но бъдете внимателни с отпускащите препарати, тъй като коса от този тип е чуплива. Временното изправяне на косата с преса е също един избор, но без да се злоупотребява.

Извънредно къдрава, средногруба коса. Силуетът й може да стане твърде широк, когато ширината й е по-голяма от дължината при естествения й растеж. Химичните релаксатори действат добре и могат да направят формата по-тясна. Оформянето с преса е също добър избор. Термалното стилизиране може да последва пресата. Ако косата, както е в естественото си състояние, се подстриже в свободна форма близо до главата, ще стане по-лесна за стилизиране и поддържане.

Извънредно къдрава, с груб косъм коса. Силуетът й ще бъде много широк без подходящо поддържане. Препоръчват се химичните релаксатори, ако не изправят много косата. Релаксирането улеснява стилизирането. След завършване на тази процедура други термални обработки се извършват по-лесно. Този тип коса е твърде дебела отзад и затова не позволява да се върже в “конска опашка”. Ако клиентката не желае химична обработка, късото подстригване може да стесни силуета й.

Типове лица

Формата на човешкото лице (мъжко или женско) се определя от положението и изпъкналостта на лицевите кости. За тази цел лицето трябва напълно да се открие, като се дръпне косата встрани или се върже отзад под форма на “конска опашка”, за да може да се наблюдава в огледалото. Има седем основни типа лица: овален, кръгъл, квадратен, продълговат, триъгълен (или крушовиден), обърнат триъгълник (с форма на сърце) и ромбовиден. За да се определи формата на лицето и да се стилизира косата във възможно най-привлекателен начин, стилистът трябва да бъде запознат с характеристиките на всички изброени типове лица. Помнете, че когато стилизирате, независимо каква е формата на лицето, трябва да създадете илюзията за лице с овална форма, тъй като овалната форма на лицето се счита за идеална

Из „Козметология - стандарти и техники. Том 2”

Книгата може да поръчате тук!

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X