Напишете дума/думи за търсене

5 характерни черти на негативните хора

Всички човешки същества имат стойност и не може да определим никого като негативен сам по себе си. Когато казваме „негативни хора“, това, за което говорим, е техният житейски фокус, а не самите индивиди.

Освен това е добре да се изясни, че няма нищо напълно последователно за човеците, особено на емоционално ниво. Следователно, никой човек не е 100% негативен или 100% позитивен. И двата аспекта са във всеки от нас. Това, което се случва, е, че всеки индивид решава дали да наблегне на положителната или на отрицателната гледна точка.

„Всички сме свой собствен дявол и
превръщаме този свят в наш ад“.

Оскар Уайлд

В тази статия ще се опитаме да разкрием някои от основните характеристики, които правят някого негативен. Основната жертва на това отношение е самият човек, който действа по този начин.

1. Опит за невъзможни неща
Животът е пълен с невъзможни неща, но някои хора не желаят да го приемат. Това разочарование е част от съществуването: невинаги получаваме това, което искаме.

Може би бихме предпочели да сме родени от милионери или да сме имали разбиращи родители. Но не може да направим нищо по въпроса. И ако копнеем за неща, които не са се случили така, както сме искали, това само ще ни причини горчивина и болка.
Същото се случва, когато си поставим невъзможни цели.

Например, ако се опитваме да изглеждаме млади, когато не сме, или ако се опитваме да накараме някого да се държи така, както смятаме, че трябва.

Невъзможните цели само водят до разочарование, неудовлетвореност и страдание. Това са емоции, които подхранват негативно отношение.

2. Отказване, когато се стигне до пречка
Точно както няма смисъл да си поставяме невъзможни цели, така също няма смисъл да се отказваме, когато се опитваме да постигнем нещо, но след това се натъкваме на препятствия. Не забравяйте, че всичко, което си струва да постигнете, изисква усилия. Постиженията толкова често изискват постоянство.

Често в живота сме изкушени да се откажем. Но отказването не е опция, когато сме изправени пред цели, които МОЖЕ да постигнем, дори и да са трудни. Психологът Хилъри Уайт отбелязва, че отказът ще накара човека да се почувства победен. Без значение как завършва, изправянето пред трудностите повишава увереността.


3. Приемане нещата твърде сериозно
Когато нямаме достатъчно самолюбие и зрялост, нашето его е много чувствително. Не може да търпим неудобство и се ужасяваме да не се направим на глупаци. Нито приемаме добре критиката, дори ако е вярна и може наистина да ни помогне.

Приемането на нещата твърде сериозно само увеличава негативността към другите и към нас. Изисква се смирение, за да не приемаме тези малки социални грешки толкова сериозно. Да се направиш на глупак или да направиш грешка, е проблем само ако придадем на ситуациите по-голямо значение, отколкото заслужават.

4. Оплакването е начин на живот за негативните хора
Всички се оплакваме понякога. Проблемът е, когато оплакването се превърне в начин на живот. Зрението ни се замъглява и виждаме всичко негативно. Няма други възможности. Фокусираме се върху проблемите си и неща, които нямаме или не може да направим.

Тогава приемаме изцяло негативна екзистенциална позиция към живота. Това е стратегия, която негативните хора използват, за да оправдаят липсата на напредък. Оплакването се превръща в празен чек за избягване на израстване, за избягване на ангажиране с цели и самоусъвършенстване.

5. Сравняване и враждебност към другите
Постоянното сравняване с другите е много негативно нещо. Това предполага липса на автономия и лична идентичност.
Като прави сравнения, човек преценява това, което прави, като гледа какво правят другите. Това е разочароващо преживяване, което води само до постоянна конфронтация и неудовлетвореност.

Най-лошото е, че човек, който прави сравнения, обикновено се опитва да принизи другите, за да издигне себе си. С други думи, той е щастлив, когато лошите неща се случват на околните, защото това ги поставя в състояние на нужда или грешка, а него в по-висша позиция.

Както може да видите, възприемането на живота негативно води само до безкрайно неудовлетворение, което пречи на напредъка и възпрепятства всякакви положителни взаимоотношения. Това е порочен кръг, който не води до никъде.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X