Напишете дума/думи за търсене

Що е то поп психология и какви рискове носи?

Поп психологията е област, която популяризира концепции и подходи, които невинаги се основават на науката.

Тя възникна поради бума на маркетинга и социалните мрежи. Малко по малко станаха популярни погрешни схващания, които увреждат областта на психологията.
Това явление е подсилено от огромния брой публикации на „неексперти“, както и социални медии, в продължение на повече от десетилетие. Това, което започна през 50-те години на миналия век като искрен опит да направи областта на психологията по-достъпна за широката общественост, често се развиваше в някои доста съмнителни посоки.

Психологическите градски митове колонизират много публикации, които четете ежедневно във вашите дневници в Twitter, Facebook и Instagram. Те се появяват като съобщения върху чаши и тениски. Има и книги със заглавия по темата. Без съмнение сте се сблъсквали с тези видове „магически” формули. Това е така, защото поп психологията продава.

Всъщност това не е нищо повече от маркетинг чрез комуникация на прости, положителни и ентусиазирани идеи. Заради това е важно да се отдели житото от плявата.

Поп психологията и нейният произход
Продаването на чаши с етикет с положителни послания е приемливо. Това обаче е свят далеч от публикуването на книги по психология, основани на реални научни доказателства. Едното няма нищо общо с другото. Все пак има хора, които не правят разлика между двете. Това се дължи основно на „закачливостта“ на поп психологията.

Произходът й е доста любопитен.
Джордж Милър е президент на Американската психологическа асоциация през 1969 г. Този известен експерт по когнитивна психология иска да доближи психологията до света. Той желае да направи сензитивната тема и да предложи инструменти за решаване на проблемите на обществото.
От този момент нататък започват да излизат различни специализирани издания. Истинският бум обаче се появява едва през 90-те години.

Продажбата на знания може да бъде трудна
Има една изключително интересна книга, наречена „Романтиката на американската психология: Политическата култура в епохата на експертите”, от историка Елън Херман. В нея тя обяснява, че през 90-те години психологията, която винаги е била тиха академична дисциплина, преживява необичаен бум.

Изведнъж тя става авторитетен глас. Варира от тази, която дава насоки по семейни и емоционални въпроси, до онази, която съветва относно правителствената политика и т. н.

Както във всички области, ако една академична и професионална дисциплина иска да достигне до всички аудитории, тя трябва да промени своя жаргон. Изведнъж психологията стана достъпна за всички зрители и обществеността искаше все повече и повече. Тя искаше да учи, да се обучава, да опознава и да разбере себе си ... Тогава започна бумът в публикациите за самопомощ и позитивната психология.

Заедно с големия бум в психологията през 90-те години дойдоха и поп психолозите. Те бяха автори, консултанти и лектори, които изразиха мнението си, и бяха възприети като експерти, но които всъщност нямаха никакво официално обучение по психология.

Поп психология и възход на ненаучни публикации
Много психологически публикации имат една цел - да помогнат от строга и валидна гледна точка. Всъщност през целия бум през 90 -те години до наши дни има много статии, написани от квалифицирани експерти, академици или журналисти („Емоционална интелигентност“ (1995) от Даниел Големан, „Емоционалният мозък“ от Джоузеф Леду (1996) и „ Мислене, бързо и бавно“ (2011) от Даниел Канеман).

Поради тази причина трябва да подчертаем, че голяма част от книгите, които излизат на пазара, са подкрепени от експерти и професионалисти по темата.
Къде обаче възниква проблемът? Защо днес се разпространяват недоказани, опростени или откровени погрешни схващания за психологията? Това са някои от причините:

• Голям брой публикации за самопомощ са написани от неекспертни фигури по темата.
• Прекалено опростяване на психологическите концепции, които в опит да достигнат до широката общественост в крайна сметка губят първоначалния си смисъл.
• Бумът на публикациите, които съчетават психологията с спиритизма и ненаучните концепции.
• Голямото търсене на психологическа информация от широката общественост, което води до разпространението на публикации в медиите от неексперти.
• Публикуване на теории, които не са научно утвърдени (като невролингвистично програмиране).
• Популяризиране на невалидни психологически митове, например детето в нас, диференциация между лява и дясна мозъчна половина и т.н.

Значението на отделянето на маркетинговата индустрия от научно обоснованата психология
Индустрията на щастието продава. Всяка година тя прави милиони по целия свят. Това доведе до разпространение на книги, основани на класическия токсичен (и ненаучен) позитивизъм, който се основава на ясно индивидуалистичен разказ за себе си. Същият разказ, който ни убеждава във видовете идеи, като всичко, което трябва да направим, за да се случат нещата, е да се постараем.

Важно е да знаете как да отделите маркетинга на „поп културата“ от истинските научни публикации. Разбира се, ние сме свободни да избираме каквото си искаме във всеки конкретен момент. Нека обаче не забравяме целта на Джордж Армитаж Милър, който твърди, че „психологията трябва да помогне на обществото да реши проблемите си”.

За да се случи това, трябва да се предложи строго, валидно и ефективно съдържание, написано от експерти в психологическата област. Именно тези книги трябва да търсим сред огромния набор от публикации, които се предлагат в момента.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X