Напишете дума/думи за търсене

На каква възраст сме най-умни

Всъщност нас ни бива за различни неща в различните възрасти. Ето какво се случва в годините с нашата интелигентност.

11 години: Изучаване на нов език

Ако искате децата ви да знаят чужди езици, започнете да ги пращате на курсове и уроци, докато са около 10-11-годишни. Едно проучване установи, че 11-годишните деца са научили френски по-добре от по-младите си връстници. Учените не са обединени около това коя точно е най-добрата възраст за учене на нов език, но всички са съгласни с едно: децата са по-добри в изучаването на нов език от възрастните. Когато влезете в зряла възраст, вие вече познавате родния си език толкова добре, че е по-трудно да тренирате мозъка си далеч от него. Затова направете всичко възможно децата ви да започнат с чуждите езици по-рано.

18 години: Бързо обучение и концентрация

Изследователи дадоха на американци между 16 и 89 години поредица от тестове, за да разберат кога са достигнали връх в различните видове когнитивни функции. Участниците в техните късни тийнейджърски години се справят най-добре на тест, съдържащ цифри със символи. Тестът трябва да измери асоциативното обучение (т.е. кое число се съчетава с кой символ), плюс внимание, скорост, памет и т.н.

24 години: Запомняне на имена

На всички ни се е случвало. Срещате някого за втори път и не можете да си спомните как се казва. Проучване в списание Cognition, разглеждащо доброволци на възраст между 10 и 70 години, установява, че след 23 до 24 години възрастните по-трудно запомнят имената. Така че не се чувствайте зле, ако забравите нечие име и не сте на 24 – случва се не само на вас.

32 години: Разпознаване на хора

Случвало ли ви се е да се обърнете след непознат, който ви изглежда като някого, когото вече сте срещали? Същото проучване в Cognition установи, че ще достигнете връх при разпознаването на лица между 30 и 34 години.

48 години: Разчитане на емоции

Вашата емоционална интелигентност е също толкова важна, колкото и „твърдите“ знания. Вероятно най-добре ще разчитате емоциите на другите, когато сте на средна възраст. Проучване от 2015 г. тества колко добре доброволците могат да разберат емоциите само като погледнат очите на друг човек. Пиковата възраст за разпознаване на чувства е около 48 години, въпреки че тя остава доста стабилна между 40 и 60 години.

50 години: Разбиране на информация

Изглежда, че някои хора просто знаят всичко - и донякъде това може да се дължи на тяхната възраст. Проучване на Psychological Science установи, че 50 е възрастта на най-големите умници. Тогава сме склонни да разбираме най-добре трупаната с години информация и да си служим с нея.

Още добри новини за средната възраст! 50-годишните са най-добри в решаването на математически задачи според проучването в Psychological Science.

60 години+: Богат речник

Е, това обяснява защо баба ти винаги те бие на „Скрабъл“. Проучване на Psychological Science установи, че възрастните знаят най-много думи някъде между 55 и 65 години. „Изглежда, че има плато“, казва авторът на изследването д-р Джошуа Хартсхорн. „Все едно да питаш на каква възраст си най-висок. За повечето от нас достигаме максималната си височина и оставаме там известно време." Така че можете да очаквате с нетърпение дълги години на победи в „Скрабъл“, а и не е лошо да използвате този речников запас, за да напишете книга след своята 60-а годишнина.

5 мита за умните жени

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X