Напишете дума/думи за търсене

14 странни факта за човешкото тяло, които ще ви накарат да поклащате глава

Телата ни крият много загадки. Обзалагаме се, че сте се чудили поне веднъж защо хората хълцат или колко комара са необходими, за да изпият кръвта на човек.

Събрахме за вас някои доста странни факта, които ще ви озадачат и ще потвърдят, че човешкото тяло е съвършен механизъм.

1. Хората и охлювите много си приличат

Нашата ДНК е 70% идентична с тази на охлювите. ДНК-тата на човека и на банана са 50% еднакви. Всички живи същества на Земята са донякъде роднини - това означава, че в определен момент нашето развитие е поело различен път.

2. Някои хора има допълнително ребро

1 от 200 човека се ражда с допълнително ребро. Медицинските специалисти наричат това цервикално ребро. То се намира над ключицата и почти никога не създава проблеми на притежателя си.

3. Ноктите на ръцете растат по-бързо от ноктите на краката

Ноктите на пръстите на ръцете растат по-бързо, защото имат по-чести контакти със слънчевата светлина. Също така ноктите на ръката, с която си служите по-често, растат по-бързо, а най-дългият нокът е винаги на средния пръст. Освен това колкото по-голям е пръстът, толкова по-дълги са ноктите му, но никой не знае със сигурност защо.

4. Хълцането е наследство от прачовеците

Хълцането е остатък от далечните ни предци, живели преди 370 милиона години. Те са плували повече от нас в океана, поради което телата им притежавали хриле и бели дробове едновременно (все още има риба в Австралия, която диша по този двоен метод). С помощта на механизма, който наричаме хълцане, нашите предци са предпазвали белите дробове от проникване на вода в тях.

5. Повечето сърдечни удари се случват в понеделник

Рискът от инфаркт се увеличава с 20% за мъжете и 15% за жените в понеделник. Вероятно това се дължи на стреса, причинен от необходимостта от връщане на работа. Въпреки това учените ни предупреждават, че алкохолът, консумиран през уикенда, също може да стане причина за сърдечен удар.

6. Може да ядете чесън през краката си

Ако натъркате стъпалото си с чесън, ще почувствате вкуса и мириса на този зеленчук в устата си след 30 минути. Това е заради алицина - органично съединение, което се формира по време на механичното разграждане на чесъна. Алицинът е способен да проникне през клетъчните мембрани, да премине през кръвообращението и да достигне вкусовите рецептори. Това е причината, поради която хората, които обичат да ядат чесън, не само имат лош дъх, но и цялото им тяло излъчва неговото ухание. Това е така, защото миризмата се разтваря в кръвта.

7. Един човек може да храни милион комари

Човешкото тяло има достатъчно кръв, за да се нахрани 1 200 000 – 1 800 000 комара. Всичко зависи от височината и теглото на „жертвата“, както и от нивото на глада на насекомите. Един комар пие около 0,003 мл кръв на едно ухапване.

8. Хората са по-убедителни лъжци, когато им се ходи до тоалетната

Хората с пълен пикочен мехур са по-убедителни лъжци. Силното желание за облекчаване на нуждите ни карат да се съсредоточим върху самоконтрола и затова лъжата става по-убедителна. Освен това се опитваме да избегнем допълнително движени, което да подскаже на езика на тялото, че лъжем.

9. Колкото по-интелигентни сме, толкова по-интересни са сънищата ни

Учените твърдят, че хората с висок интелект имат завладяващи сънища, които са по-ярки и по-дълготрайни от сънищата на хора с по-нисък интелигентност. Но не се разстройвайте, ако не може да си спомните какво сте сънували. Повечето човеци не помнят сънищата си, защото средно те траят само няколко секунди.

10. Слухът се влошава след добър обяд

Някои хора получават звънене в ушите си след добро похапване. Много напитки и храни може да повлияят на нивото на течността във вътрешното ухо и да причинят шум. Прекомерната консумация на сладки и солени храни, както и кофеинът, може да доведе до временно влошаване на слуха и дори замайване.

11. Апендиксът е полезно

Апендиксът има лоша репутация - може да причини много проблеми и дори застрашава живота на човека в случай на възпаление. Доскоро се смяташе, че той е закърнял орган, който всъщност няма никакви практически ползи. Днешните учени обаче имат различно мнение - това е сигурен "дом" за полезни бактерии, живеещи в червата. Той съхранява полезни микроби, които ще "презаредят" бактериалната система на червата и ще я снабдят с нови полезни бактерии в случай на инфекция.

12. Десният бял дроб е по-голям от левия

Обемът и размерът на белите дробове в тялото са абсолютно различни. Това се дължи на местоположението на сърцето. Десният дроб е по-тежък и по-голям от левия, за да се остави място за сърцето в гърдите.

13. Резолюцията на човешкото око е 140 мегапиксела

Ако човешкото око е цифрова камера, резолюцията му ще бъде 120-140 мегапиксела. Тези пиксели обаче не се разположени равномерно - 1 квадратен милиметър в центъра на окото има около 200 000 цветни рецептора, докато по периферията му има по-малко.

14. Роговиците на хората и акулите са много сходни

Роговицата на окото на акула е толкова подобна на роговицата на човешкото око, че може да се използва за трансплантация, ако съществува подходяща технология.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X