Напишете дума/думи за търсене

Какво се случва с мозъка, ако прекарваме по 7 часа на ден пред екран

Часът е 23:00. Трябва да спите. Но вие гледате видео на телефона си. Утре ще се събудите и ще отидете на работа, където ще се взирате в компютъра си 8 часа. Когато се приберете вкъщи, ще гледате филм по телевизията. Ако сте средностатистическия възрастен, вие прекарвате повече от 7 часа на ден, гледайки цифрови екрани.

И така, какво всъщност прави цялото това екранно време на тялото и мозъка ви? Хората не са еволюирали, за да се взират в ярки екрани цял ден. И очите ни търпят последствията. Приблизително 58% от хората, които работят на компютри, изпитват така наречения синдром на компютърното зрение.

Това е поредица от симптоми, които включват:

  • напрежение в очите
  • замъглено зрение
  • главоболие
  • болки във врата и гърба

В дългосрочен план това време на екрана може да навреди на зрението ни за постоянно. От 1971 г. насам случаите на късогледство са се удвоили почти два пъти, което някои учени отчасти свързват  проблема с увеличеното време на екрана. А в Азия днес близо 90 процента от тийнейджърите и възрастните са с късогледство. Но не само яркостта на нашите екрани ни влияе.

Въздейства и цветът. Екраните излъчват комбинация от червена, зелена и синя светлина - подобни цветове на слънчева светлина. В продължение на хилядолетия именно сините дължини на вълните на слънчева светлина ни помагаха да поддържаме нашите циркадни ритми в синхрон с нашата среда. Но тъй като нашите циркадни ритми са по-чувствителни към синята светлина от всеки друг, проблем възниква, когато използваме екраните си през нощта.

Обикновено, когато слънцето залязва, ние произвеждаме хормона мелатонин. Този хормон регулира нашите циркадни ритми, като ни помага да се чувстваме уморени и да заспим. Но много изследвания са установили, че синята светлина от екраните може да наруши този процес.

Например в едно малко проучване участниците, прекарали 4 часа в четене на електронни книги преди лягане в продължение на 5 нощи, се оказва, че произвеждат 55% по-малко мелатонин от участниците, които четат печатни книги.

Нещо повече, читателите на електронни книги съобщиха, че:

  • Бяхме по-превъзбудени преди лягане.
  • Отне повече време, за да заспим.
  • Бяхме по-уморени на следващата сутрин.

Но може би най-неприятните промени, които започваме да виждаме от цялото това време на екрана, са свързани с мозъка на децата. Много сериозно и задълбочено проучване установи, че някои тийнейджъри, които са гледали по 7 часа на ден на екрани, са имали разлики в кората на мозъка. Това е онази част от мозъка, която е отговорна за обработката на информация от нашите пет сетива.

Обикновено кората на мозъка става по-тънка, когато станем възрастни. Но тези деца имат по-тънки кортези от други деца, които прекарват по-малко време на екрани. Учените не са сигурни какво би могло да означава това за начина, по който децата се учат и държат по-късно в живота. Но същите данни също така показват, че децата, които прекарват повече от 2 часа на ден на екрани, отбелязват по-ниски резултати от тестовете за мислене и езикови умения.

Хитрини за добро зрение

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X