Отдавна се знае, че уртрапреработените храни вредят на здравето като причиняват сърдечни проблеми, диабет и затлъстяване. Към този списък идва още едно сериозно заболяване - увеличава се риска от рак на белия дроб, показва ново проучване, цитирано от CNN.
Проучването, публикувано в писание Thorax, показва, че хората, които консумират най-много ултрапреработени храни, имат с 41% по-висок риск от диагноза рак на белия дроб в сравнение с тези, които ядат най-малко такива храни – дори когато се вземат предвид други фактори като пушене.
Според Организацията по прехрана и земеделие на ООН, ултрапреработените храни съдържат съставки, „които никога или рядко се използват в домашната кухня" – класове добавки, чиято цел е храната да стане по-вкусна или по-привлекателна.
Такива съставки се намират в напитки като безалкохолни със захар или подсладители, чипс, пакетирани супи, пилешки хапки, сладолед и др. Те могат да включват консерванти срещу плесен и бактерии, изкуствени оцветители, емулгатори (за да не се разделят съставките), допълнителни или променени захари, сол и мазнини, за да изглежда и да има по-добър вкус.
В изследването учените анализират данни от над 100 000 души, попълнили хранителен въпросник, и ги сравняват с медицински досиета с диагнози на рак на белия дроб.
Средно участниците консумирали по около три порции ултрапреработена храна дневно – най-често колбаси, диетични или кофеинови напитки.
„Индустриалната обработка променя структурата на храната, като влияе на усвояването на хранителните вещества и създава вредни замърсители", казват изследователите. Особено внимание се обръща на акролеин – вещество, което се отделя при горене на тютюн, дърво, пластмаса и бензин, както и при готвене с мазнини на висока температура. Опаковките на храните също може да допринасят за проблема.
Важно уточнение: Това е наблюдателно изследване
Това проучване не доказва директна причинно-следствена връзка между ултрапреработените храни и рака, подчертава д-р Дейвид Кац, специалист по превантивна и лайфстайл медицина. Според него, изследването силно подсказва, че тези храни може да допринасят за риска.
Ракът на белия дроб не е само от тютюнопушене
Според Световната здравна организация, ракът на белия дроб е един от най-често срещаните видове рак в света с около 2.4 милиона нови случая през 2022 г.
Макар че пушенето е основният рисков фактор, и непушачи могат да развият болестта, което говори за ролята на други фактори, включително хранене.
Д-р Фанг Фанг Жанг от Университета Тафтс отбелязва, че в проучването не се отчита детайлно тютюнопушенето (напр. брой цигари на ден, продължителност, години пушене и др.). Въпреки това, асоциацията между ултрапреработените храни и рак била още по-силна при непушачите.
Как храната влияе на риска?
Има малко изследвания върху връзката между ултрапреработените храни и риска от рак на белия дроб, но се знае, че лошото качество на храната е свързано с по-висок риск от преждевременна смърт в САЩ.
Тези храни често водят до прекомерна консумация на калории, по-висок прием на наситени мазнини, захар и сол, повече възпаления в организма, нарушаване на микробиома (чревната флора), отслабване на имунната система.Всичко това създава условия за развитието на ракови клетки.
Ултрапреработените храни съдържат по-малко омега-3. Тези полезни мазнини са важни за организма, но често се премахват от ултрапреработените храни, защото ограничават срока на годност. Това също може да е фактор в повишения риск.
Освен това, добавките, канцерогените, които се образуват при обработка, и химикалите от опаковките могат да играят роля – макар механизмите да не са добре проучени и да изискват допълнителни изследвания.
Какво можете да направите?
Проучването добавя още една причина да ограничите ултрапреработените храни и да подобрите качеството на храната си, казва д-р Кац.
Ползите идват, когато се храните предимно с цели, необработени храни от растителен произход – като зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, бобови, ядки и семена.
Препоръката на специалистите е да четете етикетите на храните и да избягвате продукти с дълъг списък от непознати съставки.
Приоритизирайте приготвянето на храна у дома с цели или минимално преработени съставки. Вместо да се фокусирате върху това, което не трябва да ядете – добавяйте повече „истинска храна".
Преходът може да отнеме време – вкусът ви ще се адаптира към по-естествените храни.
Коментари (0)
Вашият коментар