Напишете дума/думи за търсене

Може ли да си връщаме загубени спомени

През края на 80-те и началото на 90-те САЩ изпаднат в паника, защото хиляди възрастни възстановяваха спомени от ужасяващо детско насилие - спомени, за които вярваха, че са отдавна забравени, защото са твърде болезнени. По това време са подадени 736 правни искове – най-често срещу членове на семейството, въз основа на тези „възвърнали се“ спомени.

В края на 90-те години на миналия век това утихва, след като разследванията на ФБР и на Министерството на правосъдието доказват, че някои твърдения за злоупотреба са неверни. Но концепцията за възстановяване на паметта винаги е била обект на интерес. Скорошно проучване установи, че 76% от специалистите вярват във възстановяването на паметта.

Наистина ли е възможно да се възстановят дълбоко потиснати спомени за дадено събитие години след това?

Зигмунд Фройд има теория, че по време на травма хората се настройват автоматично към това да забравят. „Всъщност няма доказателства, че такъв механизъм е възможен“, твърди Алберт Кац, психолог от Западния университет в Онтарио, Канада.

"Няма съмнение, че можем да забравим неща - казва Кац пред Live Science, - но това не означава непременно, че съществува процес, при който потискаме спомени."

Има много причини хората да забравят. Постепенно забравяме нещата, за които не си припомняме често. Също така сме склонни да забравяме ежедневни събития. Дори можем да забравим нарочно, казва Чарлз Брайнърд, психолог от университета Корнел. В едно проучване участниците са по-склонни да забравят списък с думи, когато им кажат да го извадят от ума си. Въпреки че умишленото забравянето (наричано още „насочено забравяне“) може да ви помогне да забравите неудобна първа среща, това няма да помогне на истинската травма да избледнее от паметта. Това е така, защото преди всичко ние помним травматичните събития, казва Брайнер. "Това е един от основните закони на паметта", споделя той пред Live Science.

Има зрънце истина във възстановяването на паметта, твърди Кац. Възможно е спомените да се върнат спонтанно години след дадено събитие, особено когато са предизвикани от нещо, което видим, помиришем или от друг стимул на околната среда. Но тези спомени не са „девствени“.

Редица терапии на мода през 80-те и 90-те имат за цел да извадят така наречените „репресирани спомени“ на повърхността. Терапевтите и техните клиенти разглеждат снимки от детството и четат книги, в които героите са били сексуално малтретирани, разказва Брайнерд. Те участват в упражнения за хипноза и ръководени сценарии.

Проблемът е, че тези стилове на терапия насърчават хората да развиват спомени за събития, които никога всъщност не са се случили, казва Кац. Това е така, защото хората са склонни да създават лъжливи спомени, когато им дават съвети или предложения. Например, когато в едно проучване показват на участниците снимки с балони с горещ въздух, 50% от тях „си спомнят“, че като малки са се качвали на такива, което не отговаря на истината.

Затова специалистите препоръчват да не вярвате изцяло на паметта си, ако тя „услужливо“ ви връща към травматични спомени. Да, някои от тези събития може би са истина, но вероятно с времето вие несъзнателно сте ги доукрасили.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X