Напишете дума/думи за търсене

Упражнения за подобряване на паметта

Човешката памет не се свежда до елементарното помнене, заучаване и възпроизвеждане на информация. Тя е връзката между миналото, настоящето и бъдещето.

Всеки психически акт е пряко свързан с паметта. Ако нашите усещания изчезваха веднага след възникването си, щяхме да бъдем като новородени и нямаше да можем да планираме бъдещето.

Проучванията сочат, че до 25-годишна възраст човешката памет се развива и подобрява, до 40-45 години се съхранява приблизително на същото ниво, а след това започва да отслабва. Когато човек се оплаква от проблеми с паметта, обикновено има предвид, че забравя и трудно обработва информация. Ако е възрастен, той приема измененията като непреодолими и се примирява с тях.

Върху състоянието на паметта влияят прекомерният стрес, обездвижването, непълноценното хранене. Ако подобрим условията си на живот и следваме някои съвети, ползата от които е доказана с научни изследвания, можем да поддържаме паметта си в добра кондиция.

Установено е, че стискането на десен юмрук по време на обучение подсилва концентрацията и изостря паметта.

Дъвченето на дъвка фокусира вниманието и се отразява добре на краткосрочната памет. Сънят подобрява мозъчните функции и подпомага процеса на запомняне.

По време на сън, мозъкът не бездейства. Той обработва нашите спомени и преживявания, преструктурира ги и ги реорганизира. Информацията, получена преди заспиване, ефективно се съхранява.

Движението също е от полза - доказано е, че физическата активност подобрява умствената работоспособност, възприятията, мисленето, паметта и вниманието. Според скоро проведено британско изследване разходките са изключително надежден метод за подобряване на паметта, особено за хората в по-късна възраст. Авторите на проучването съветват всички над 55 години всекидневно да се разхождат. Дори 30-40 минути на ден могат трайно да подобрят паметта и психоемоционалното състояние.

Тютюнопушенето изключително силно уврежда паметта. Разделяйки се с вредния навик, човек подпомага функциите на мозъка.

И излишните килограми пречат, твърдят американски учени, провели изследване с хора с наднормено тегло на възраст между 55 и 60 години. Те разделили доброволците на две групи. Едната спазвала диетичен режим, а другата се хранела както обикновено. След 6 месеца, специалистите установяват, че паметта на участниците в първата група, които нормализирали теглото си, се подобрила във висока степен. При доброволците от втората група не били регистрирани промени.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X