Напишете дума/думи за търсене

7 ранни сигнала за деменция

Когато хората си мислят за деменция, загубата на паметта е първото нещо, с което свързват заболяването.

Някои от по-малко очевидните знаци на деменция често се бъркат като „остаряване“ или нещо друго.

Проблемите с паметта са само една подсказка за деменция, но има и други сигнали, които не бива да пренебрегвате.

Непохватност

Често ли се спъвате? Падате? Не координирате добре ръцете и очите? Не преценявате правилно пространството? Това може да са симптоми за ранен стадий на деменция.

Неразпознаване на сарказма

Мозъчните заболявания, свързани с отслабване на паметта, се характеризират с невъзможността да се различи истината от лъжата и сарказма.

Нарушаване на закона

Хората, които проявяват ранни знаци на Алцхаймер или друга форма на деменция, не е изключено да имат проблеми с властите. Невинна кражба от бакалията, измама в лека форма или неподходящо поведение в социална среда може да са признаци за промяна в мозъка.

Загуба на умения и знания

Деменцията засяга начина, по който мозъкът обработва информацията. Забелязва се проблеми при писане или грешно изговаряне на думи и невъзможност да се използват правилни думи при разговор. Ако забравяте как се смята или не помните имената на вещи и хора, това със сигурност е сигнал за нещо нередно.

Втренчване

Ако изпадате в моменти на ступор, в които се вглеждате безконечно дълго в даден предмет, това може да е знак за ранен стадий на деменция. Тя променя нормалното движение на очите. Освен това, когато четете, може да пропускате редове.

Ядене на нехрана

Консумацията на цветя и други растителни видове, които не са предназначени за храна, е друг симптом за деменция. Мозъкът помни, че растенията се ядат, но не помни които точно от тях.

Загуба на емпатия

Ако човек, който по принцип е грижовен, дружелюбен, любезен започне да обижда, да се държи неадекватно и да не показва никакви признаци на разкаяние за поведението си, може проявява ранни форми на деменция.

Как да стимулирате работата на мозъка четете тук

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X