Напишете дума/думи за търсене

8 навика, които вредят на мозъка

Редовната физическа активност е профилактика и за мозъчното здраве. Снимка: pixabay

Всеки е чувал и чел как трябва да живее, за да е здрав по-дълго, но повечето хора не си дават труд да спазват всички изисквания. Някои дребни на вид привички също вредят, без да усещаме. Ето кои 8 лоши навика може да навредят на мозъка, събрани от американското издание WebMD.

1. Недостатъчен сън

Липсата на достатъчно часове сън е свързана с умора, загуба на памет, даже и с повишен риск от деменции като Алцхаймер. За оптимални днес се смятат поне 7 часа сън на нощ. Ако страдате от безсъние, избягвайте алкохол, кофеинови напитки и заниманията с електронните си устройства вечер. Създайте си ритуал по лягане и заспиване по едно и също време всеки ден. 

2. Твърде много самотни часове

Човекът е социално животно. Не става дума за това колко приятели имате в социалните мрежи, а за реалното усещане за контакт с близки хора. Тези, които имат малко, но истински приятели и прекарват повече време в общност, са по-щастливи, по-продуктивни в работата си и по-рядко развиват умствени заболявания включително деменция. Ако се чувствате самотни, запишете се на танци или бридж, за да попаднете сред други хора. 

3. Прекаляване с джънкфуд

При хората, които ядат твърде много бургери, пържени картофи, чипс, снаксове и пият много газирани подсладени напитки, участъците в мозакъ, свързани с паметта, когнитивните възможности и менталното здраве са по-малки. Предпазващо действие имат червените горски плодове, суровите ядки и тъмнозелените листни зеленчуци. Следващия път, като тръгнете за чипс, вземете шепа сурови ядки. 

4. Твърде силна музика в слушалките

Само 30 минути силен звук са достатъчни, за да нанесат щети върху слуха. В по-късна възраст загубата на слух е свързана с алцхаймер и намаляване на мозъчната тъкан. Може би се дължи на повечето усилия, които хвърля мозъкът, за да разбирате какво се говори около вас. Струва си да слушате музика безопасно - пускайте я със сила до 60% от възможностите на електронното устройство и за най-много 2 часа наведнъж. 

5. Обездвижване

Колкото по-слаба е физическата активност, толкова по-висок е рискът от сърдечносъдови болести, високо кръвно, диабет - всички те са врагове на мозъчното здраве. Не е нужно да участвате в маратони, достатъчни са 30-ина минути работа в градината или бързо ходене. Важното е да го правите поне в 3 дни от седмицата. 

6. Пушене

То вреди на паметта и увеличава 2 пъти риска от деменции включително алцхаймер. Има пряка връзка със сърдечносъдовите болести - инфаркт, инсулт, както и с високото кръвно и диабета. 

7. Преяждане

Прекаляването с храна - дори с полезната, затруднява и мозъка. Ако ядете твърде много, той може да не успява да изгражда достатъчно силни мрежи от връзки, които помагат да мислите и запаметявате. Освен това преяждането води до наднормено тегло, а то е свързано с високо кръвно и диабет. 

8. Стоене на тъмно твърде дълго

Липсата на достатъчно естествена светлина е свързана с депресия, а това забавя работата на мозъка. Освен това е доказано, че слънчевата светлина подпомага добрата функция на мозъка. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X