Напишете дума/думи за търсене

Ползите и недостатъците на гинко билобата

През последните 15-20 години са направени много проучвания за състава и въздействието на гинко билоба върху човешкото здраве. Лечебната дрога е растителен извлек от листата на дървото, които съдържат 198 активни съставки като флавоноиди и терпен-лактони, изключително активните антиоксиданти кверцетин и кемпферол, както и редките фитохимикали гинколиди и билобалиди.

Как действат полезните съставки
Гинко-флавоноидите разширяват най-малките кръвоносни съдове и така повишават скоростта на кръвния поток, увеличават циркулацията в периферията, засилват притока на кислород и глюкоза в мозъка и подобряват дейността на всички вътрешни органи.

Терпените, вид смоли от състава на листата, имат изключително важната роля да препятстват лесното образуване на тромби в съдовете с най-малък просвет.
В резултат на тези взаимодействия се подобряват вискозитетът и възможността за преминаване на кръвта дори и през най-тънките периферни съдове.
Клиничният ефект от въздействието на лечебното растение е разнообразен. За някои от ефектите му не съществуват противоречия в научния свят. Безспорно доказано е благоприятното повлияване при здрави хора за повишаване на умствената концентрация и подобряване на паметта. Намаляват шумът в ушите, световъртежът, главоболието, лошото оросяване на крайниците, някои ритъмни смущения в сърдечната дейност.

Комбинацията на природни антиоксиданти в състава на листата на гинко билоба регулира оксидативния стрес, елиминира свободните радикали, поддържа еластичността на кръвоносните съдове. При продължителен прием на дрогата като хранителна добавка под лекарски контрол може да се постигне оптимизиране на нивата на холестерола, регулиране на хипертонията и подобряване състоянието на кръвоносните съдове. Според някои учени това, наред с често споменавания добър ефект при старческо слабоумие и болест на Алцхаймер, са все още нуждаещи се от допълнителни проучвания твърдения. В медицинската практика е установено, че преболедувалите исхемичен инсулт или черепна травма се повлияват добре при приемане на гинко.

Странични ефекти и противопоказания

Страничните действия на билката са рядкост, но е възможен увеличен риск от кървене, храносмилателен дискомфорт, главоболие и безпокойство.

Гинко може да е опасно при комбинация с антикоагуланти като аспирин и някои лекарства при сърдечни заболявания.

Диабетици, бременни и кърмачки могат да приемат препарата след лекарска консултация.

За приемащите антидепресанти и деца до 14 години хранителните добавки с екстракт от гинко билоба не са подходящи.

Какви дози са нужни
Етикетът на продукта, който сте предпочели, ви дава указание за начина на прием. Стандартизираният екстракт на гинко билоба е със съдържание 24% флавонни гликозиди и не по-малко от 5-6 % терпен. Дозата винаги трябва да е уточнена и с личния лекар, тъй като зависи от ефекта, който се търси и от концентрацията на активните фитохимикали. Съдоразширяващият ефект действа веднага, а антиоксидантният настъпва след по-продължителен прием - до 6 седмици.

ако не знаете
Наричат гинко билоба “дърво-вкаменелост”, защото възрастта му е определена на над 200 млн. години. Родината му е Китай и за някои растящи там екземпляри се твърди, че са на повече от 2500 години. Листата му са двуделни (biloba), с ветриловидна форма и с характерното си архаично жилкуване. Но най-интересното са лечебните му свойства, използвани от китайците от преди пет хиляди години.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X