Напишете дума/думи за търсене

Ползата от аспирина за здравето

Всеки е пил аспирин, защото има противовъзпалително действие. Той помага при простуда, болки в главата, мускулите или ставите. Но той е и много важно профилактично средство за сърдечносъдови заболявания.

Нискодозиран вариант пази от образуване на тромби

В последните 15 години аспиринът е доказан помощник в профилактиката на сърдечно-съдови проблеми. Неговата силна страна е, че намалява слепването на тромбоцитите и образуването на тромби, които запушват кръвоносните съдове. Много хора пият по един аспирин от 500 мг всеки ден, за да се пазят от инфаркт и инсулт, но има нова форма, която е едва 1/5 от съществуващата доза и вече с доказан ефект. Освен че дозата му е по-малка, усвояването му става в тънкото черво и то постепенно. И се избягва досега със стомашната лигавица. Затова
нискодозираната таблетка се препоръчва на хора със стомашно-чревни проблеми.

Нейно предимство е, че може да се приема по всяко време на денонощието, независимо от храненето, като е най-добре това да става вечерта преди сън. Именно вечерта и през нощта в кръвния поток постъпват новообразуваните тромбоцити, които, ако не бъдат залети от аспирин, може да образуват тромби.

Кой е добре да пие таблетката

Докато едната група от хора приема аспирин като профилактика срещу инсулт и инфаркт, втората група вече са преживели съдово заболяване и затова е нужно да правят вторична профилактика. Така ще избегнат нов инцидент като инфаркт, инсулт. Към тези хора спадат страдащи от стенокардия, с байпас, със стеснение на сънните артерии, на които е направено разширение на кръвоносен съд, с лошо оросяване на долните крайници. Лекарите са убедени, че хора с хронични белодробни проблеми също е важно да приемат нискодозиран, чревноразтворим аспирин.

Първичната профилактика е подходяща за хора над 35-40 години, които имат 1-2 или повече рискови фактори за сърдечносъдови заболявания. Това са хора с наднормено тегло, които имат предимно заседнал начин на живот, пушачи с наследствена обремененост за съдови заболявания или жени в репродуктивна възраст, които приемат хормонални контрацептиви. В тази група са и страдащите от хронична венозна недостатъчност на краката.

Хора с наднормени килограми след период на залежаване от боледуване също е нужно да проведат профилактичен курс с аспирин. Тази таблетка е полезна за таксиметровите шофьори и тези в междуградските автобуси, за пътниците, които пътуват дълго, както и за тези, които летят със самолет над 3 часа.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X