Напишете дума/думи за търсене

От коя болест предпазва шампанското

Има дни, в които се чувстваме гузни, защото си позволяваме повече сладко и алкохол. Не се притеснявайте, ново британско изследване доказва, че шампанското помага в превенцията на Алцхаймер. Така че - наздраве!

Екип от Редингския университет във Великобритания прави уникално откритие – пиенето на шампанско подобрява мозъчната дейност, стимулира връзките между невроните и по този начин ни предпазва от болестта на Алцхаймер.

Причината е в полифенолите, които се съдържат в напитката. Те отдавна са признати за едни от най-мощните антиоксиданти, дори се смята, че може да са по-ефикасни от витамин С или от каротеноидите. Съдържат се най-вече в плодове и зеленчуци и имат важно значение за човешкото здраве – помагат в борбата със свободните радикали и ограничават процесите на окисление в организма.

Три чаши на седмица

Три чаши шампанско седмично съдържат необходимото количество полифеноли, за да неутрализират свободните радикали, но също така и за да стимулираме мозъка си.

Екипът установява, че шампанското има способността да действа директно на хипокампуса – частта от мозъка, отговаряща за паметта и ученето.

„Резултатите са впечатляващи. Останахме наистина развълнувани от опитите с мишки, защото те категорично показаха, че умерената консумация на шампанско има потенциала да влияе върху когнитивните способности на човек, както и да стимулира паметта му. Затова смятаме, че шампанското може да се окажа ключов продукт за превенция на заболявания като Алцхаймер“, обяснява д-р Джеръми Спенсър.

Умерена консумация

Все пак не бързайте да се радвате. Опитите засега са проведени единствено върху гризачи и шампанското няма да бъде официално включено в болничното лечение на хора, страдащи от проблеми с паметта. Все пак нищо не пречи да си налеете някоя чаша с чиста съвет по празниците. Имайте предвид обаче, че д-р Спенсър категорично подчертава, че става дума за умерена консумация на шампанско. Всичко над 1-2 чаши на ден за съжаление вече не е полезно за здравето.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X