Напишете дума/думи за търсене

Ритуали за пропъждане на лоши спомени

Kраят на годината и началото на новата е време за равносметка и неизбежно много хора се връщат към моменти, които с удоволствие биха заличили, ако имаха възможност. За жалост обаче, това не е толкова просто, колкото и изследвания да се правят по въпроса и периодично да се появяват съобщения, че учени са изобретили лекарство срещу лоши спомени. Техните усилия по-скоро са насочени към лекуване на посттравматичен стрес вследствие на преживяно насилие или шокиращо събитие и са част от лекарски терапии.

Съществуват обаче редица разработки на психиатри и уелнес специалисти, за които се твърди, че помагат така да се подреждат спомените, че тези с положителни емоции да имат превес. Професор Блейк Ричардс от Университета на Торонто вярва, че забравянето е работещ и вграден в самата памет механизъм и може да се направлява. Той сравнява способността да си спомняме като пътека в гората. Колкото повече ходиш по нея, толкова по-забележима става тя. Или по друг начин казано, когато често се връщаме към дадена информация, това води до укрепване на съответните невронни връзки и кара мозъка да предполага, че след като толкова много ни занимава, тя е много важна за нас.

Професор Майкъл Андерсън от в Кеймбридж също твърди пред Би Би Си, че паметта може да бъде тренирана. Преди години той прави проучване, с което доказва, че ако потискате определени спомени, може наистина да ги направите по-малко натрапчиви. Той се опитва да обори теорията на бащата на психоанализата Зигмунд Фройд, който твърди, че потиснатите преживявания се връщат обратно след години и преследват много по-сериозно хората. Според Андерсън обаче подобен опит да се отървем от нежелана информация е важен метод за организиране на емоции и мисли поне в краткросрочен план.

Чрез изследвания върху мишки професор Блек Ричардс пък е успял да докаже, че различни кардиоупражнения помагат за насърчаване на неврогенезата. Например тичане в колела или по бягаща пътека удвоява или дори утроява броя на нови неврони, които се появяват в хипокампуса – основната област в мозъка, свързана с паметта и усвояването на нови знания. Той не се наема да твърди, че това работи и при хората по същия начин, но със сигурност показва, че активните движения влияят върху мрежата от нервни връзки в мозъка и по този начин помагат за пренаписване на съществуващата система от спомени.

Според учените умението да се забравя е като това да се запомня и за него също са необходими известни тренировки, за да се постигне желаната цел. Когато обаче говорим за първите дни след новогодишните празници, нещата изглеждат още по-сериозни. Причината е, че еуфорията около семейните събирания и купоните с приятели до известна степен е извадила човек от обикновения му дневен режим и е необходимо време за връщане към него. Отделно той трябва да започне да работи върху своите мисли, и то по начин, който да ги подреди правилно, изтласквайки лошите спомени.

Ако човек започне да си казва: ето сега ще мисля само положително, а около него се сипят задачи, които традиционно съпътстват началото на всяка нова година, рискува бързо да се откаже или да си причини допълнителен стрес. Затова е добре да си създаде някои малки ритуали, които ще го държат в кондиция и със сигурност ще му помагат да изпитва приятни емоции.

Сестрите Надя и Катя Нараин са родени в Хонконг. Израстват в Азия, като акупунктурата и масажите са били част от тяхното семейно възпитание. Преди да се установят в Англия и да станат сред известните експерти по уелнес, обикалят много Индия и други азиатски страни и изучават различни практики за благополучие на тялото и ума. Днес Надя е йога инструктор, а Катя има две заведения за здравословно хранене в Лондон. Сред звездните им клиенти са актрисите Рийз Уидърспун и Сиена Милър и топмоделът Кейт Мос. Твърди се, че последната е купила 20 копия от книга на сестрите за коледни подаръци.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X