Напишете дума/думи за търсене

Ритуали за пропъждане на лоши спомени

Последният труд на Надя и Катя Нараин е "Ежедневни ритуали". В него човек може да намери ценни съвети как да се справи с тази част от годината така, че да избегне стреса и да се погрижи за своето психическо равновесие. Според тях медитация с чаша сутрешно кафе би свършила чудесна работа. Причината е, че в съвременния динамичен свят човек трудно успява да остане насаме със себе си. Затова е добре, докато чакате водата да заври и кафето да стане, да не хуквате да вършите други задачи, а да използвате тези няколко минути да размишлявате и съзерцавате нещо хубаво, което сте преживели. "Докато сме у дома, ние се грижим толкова много за това, което се случва навън, и рядко се обръщаме с очи към себе си. Ако прекарваме поне няколко минути сутрин, за да се грижим за нашето вътрешно състояние, нашият ден може да се подобри чувствително към по-добро. Нашата самооценка и отношението ни към ставащото наоколо ще се променят", пишат сестрите Нараин.

За мнозина може да звучи маловажно, но според тях е изключителен плюс човек да оправя всяка сутрин своето легло. Този малък ритуал влияе на самочувствието му, защото издава, че той умее да подрежда своя свят.

Същото важи и за смяната на дрехите от работа веднага след като се прибере у дома и вземането на топла вана или душ, които да позволят на тялото да се отпусне и да се пренастрои на по-спокоен режим.

Проявите на щедрост не бива да са кампанийни и предимно по Коледа. "Когато споделяте нещо с някого, по този начин вие продължавате да се грижите за себе си, колкото и странно да ви звучи това. Помагайки на друг, вие си помагате да преодолеете своите собствени граници и да опознавате света", се посочва в книгата "Ежедневни ритуали". Авторките й съветват хората винаги да носят в джоба си дребни монети, с които при нужда да помогнат. Ако нямат финансова възможност да правят това, да измислят нещо друго, което да споделят - например топли чорапи за бездомник или да помогнат на самотен възрастен съсед да си почисти къщата. Така добрите дела ще ви помогнат да оцените това, което наистина е важно в живота, и да се избавите от лошите спомени.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X