Напишете дума/думи за търсене

Депресия в неделя вечер

Уикендът още не е свършил, но вие вече се чувствате потиснати от мисълта, че “утре е понеделник”. Това съвсем обикновено на пръв поглед изречение всъщност събужда истински ужас в мнозина.

Лошото настроение идва още в ранните часове на вечерта и в по-тежките случаи може да е придружено от главоболие, гадене и силна умора. И това няма нищо общо нито с домакинските задължения, които може да са ви уморили през уикенда, нито с роднините, които са ви надули главата. Специалистите са категорични, че именно идеята за започващата работна седмица е причината, която предизвиква състоянието ни. Те подчертават също, че при някои хора именно в неделя вечер се пробуждат потискани неприятни спомени още от училищните години, когато сме свързвали понеделника с ужаса отново да се изправим срещу лоши съученици, несправедлива учителка, побойници и т.н.

За съжаление при някои хора тази неделна депресия може да е знак за сериозни проблеми в работата – че не се чувстваме удовлетворени, че ни потиска, че ни изтощава до крайност, че не се чувстваме добре в работната среда.

Каквато и да е причината обаче, трябва да се научим, че уикендът свършва едва в понеделник сутрин и да се наслаждавате пълноценно на почивката до последно.

Организирайте си правилно понеделника

Още от петък си направете план за първия ден на следващата седмица и ако имате възможност го организирайте така, че да си спестите най-трудните задачи. Ако зависи от вас, не си уговаряйте срещи с хора, които ви натоварват, в понеделник сутринта, защото в противен случай рискувате целия уикенд да мислите само за това и да не може да си починете. Готовият план от петък ще ви спести в първия ден от новата седмица да се подлагате на стреса, че имате сто задачи и не знаете от къде да почнете. А ако работното ви място го позволява, си подарете дори мързелива сутрин в понеделник – идете да пиете кафе преди работа или си запишете час за маникюр. Така ще удължите уикенда максимално.

Не се затрупвайте с домакински задачи

Много от нас продължават работната седмица, правейки си план със задачи за събота и неделя и още от ставането започват чистене, гладене, пазаруване, оправяне на гардероби, прочистване на килери. И така неусетно дните се изнизват и в неделя вечер имаме чувството, че изобщо не сме си починали и пак не сме успели да свършим нищо за себе си. Не правете тази грешка. Факт е, че домакинска работа винаги има, но винаги трябва да имате и време за себе си – за среща с приятелки, за спорт, за масаж, за разходка. Така в неделя вечер, че ще чувствате заредени с нови сили.

Създайте си неделни ритуали

Повечето от нас изпадат в униние в неделя вечер, защото точно тогава се настаняват през телевизора и не правят нищо особено. Това може да е потискащо, защото вътрешно ние копнеем за още забавления, но осъзнаваме, че уикендът свършва. Получава се реакция точно както в края на лятната почивка – последният ден винаги е най-тегав. Затова винаги планирайте по нещо за неделя вечер – среща с приятели, гости за вечеря или просто игри, в които се включва цялото семейство. А най-добре – любовна вечер с партньора.

В никакъв случай не се заемайте с някаква задача за следващия ден, защото така просто убивате почивката си.

Изпробвайте релаксация

Ако сте от тези, които получават пристъпи на паника в неделя вечер, изпробвайте йога релаксация. Не, няма нужда да тичате до най-близкото студио, просто легнете на тихо място, пуснете си успокояваща музика и дишайте дълбоко. Затворете очи и започнете да си представяте как отпускате тялото си малко по малко - пръстите на единия крак, ходилото, глезена, прасеца, коляното, бедрото, след това другия крак, след това ръцете – отново от върха на пръстите постепенно чак до рамото, мускулите на гърба, шията, на корема, на гърдите, след това лицето и главата. Трябва бавно с мисъл да минете по цялото тяло, като през цялото това време дишате бавно и дълбоко. След около 15 минути ще се чувствате много по-добре. Излизането от медитацията обаче също трябва да стане постепенно, а не изведнъж с рязко изправяне, защото отново ще събудите стреса.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X