Напишете дума/думи за търсене

Колко е важно да имаш чувство за хумор

Хората с чувство за хумор са истински рай не само за околните, но и за себе си. Тези, които имат таланта са се посмеят над собствените си проблеми и да намерят повод за шега и в най-сложните ситуации, по-лесно преживяват трудностите, откриват нови хоризонти и използват потенциала си.

Чувството за хумор не е генетично заложено, но започва да се развива още в най-ранно детство под влиянието на околните – смешните истории, които ни разказват родителите, вицовете, с които се забавляваме с приятели, книгите, които четем. Цялата тази съвкупност ни помага да се адаптираме към света, да се справяме със стресовите ситуации, по-леко да излизаме от конфликтите.

Какво е нужно, за да го развиете

На първо място трябва да помните, че теоретичните знания в тази област няма да ви помогнат. Необходимо е постоянно да практикувате – намирайте положителното дори и в най-неприятните и сложни ситуации. Според психолозите най-добрият пример в това отношение са децата, които възприемат света с искрена радост и получават удоволствие от най-простите неща. Освен това, научете се да се отнасяте към себе си без излишна сериозност и не се страхувайте, че може да изглеждате смешни. Усмихвайте се на отражението си в огледалото – това ще ви помогне да се справите с всекидневното натоварване в работата и вкъщи. Когато можете да избирате, общувайте само с хора, които ви зареждат с оптимизъм. И не се плашете от неуспехи.

Отначало може да ви се струва, че шегите ви не са достатъчно смешни, но не бързайте да се отказвате. С времето ще придобиете увереност в собственото си чувство за хумор и ще започнете да приемате комплименти за смешките си. Не забравяйте, че заразителният, но естествен смях привлича хората като магнит. Според учените това явление се дължи на „социален рефлекс” – смеещият се или усмихващ се човек повдига настроението на околните.

Мислено разделете чувството си за хумор на два дяла – вътрешно (към самия себе си) и външно (към заобикалящия ви свят). Вътрешното е способността да се смеем на собствените си постъпки, а външното – умението да се шегуваме и да привличаме към тях хората. И двата компонента са еднакво важни, затова ги възприемайте като неразривно свързани. Успешна технология за развитието им е да създавате позитивна нагласа към себе си и околните. Представете си, че сте петгодишно дете, което възприема света в ярки краски и умее да се радва без причина. Попитайте приятелите си дали са забелязали у вас смешни черти или навици, не се страхувайте да чуете истината, но я използвайте в своя полза. Когато изпаднете в неловка ситуация, си спомнете нещо смешно и се усмихнете на себе си – смехът винаги заглажда острите ръбове.

Използвайте самоирония

Тя е най-лесният начин да се измъкнете от всеки проблем. Четете хумористични разкази, анекдоти и крилати мисли и се възползвайте от тях, когато е необходимо. Не забравяйте, че ерудираният човек е най-грамотен в шегите си. Обаче е нужно да прокарате ясна граница между самоириния и самоунищожение. Първото е умението с хумор да се възприемат неприятностите и собствените си грешки, като съхраниш достойнството си. Вторият случай не е нищо различно освен развитие на комплекс за малоценност и самобичуване.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X