Напишете дума/думи за търсене

Всичко за вагината според възрастта

С напредване на възрастта тялото ви преминава през много промени. Това включва и вашата вагина - канал, направен от меки тъкани, който ще видите как се променя, докато преминавате през различните етапи от живота си. За да поддържате добро вагинално здраве, важно е да познавате промените, присъщи за вагината, във всеки етап.

Вагината през вашите 20 години
Това е един от най-добрите етапи от живота както за вас, така и за вашата вагина. Това се дължи главно на половите ви хормони.
Производството на естроген, прогестерон и тестостерон е най-високо. Естрогенът е хормонът, който отговаря за това вагината ви да е винаги смазана, еластична и със здравословно ниво на киселинност.

През това житейско десетилетие вие сте с много високо сексуално желание и вероятно ще имате много активен сексуален живот. Това обаче увеличава риска от инфекции на пикочните пътища. Те се причиняват от бактерии, движещи се от вагината към уретрата.

За да намалите този риск, важно е да уринирате възможно най-скоро след секс. Това ще изведе бактериите от уретрата ви.
В този етап от живота ви вагината ще се почиства сама. Тя прави това, като произвежда бял или прозрачен секрет, който помага за изчистването на бактериите. Освен ако не изпитвате болка по време на секс, сърбеж, дразнене или секрети с неприятна миризма, грижата за вагината ви ще се състои в ежедневно почистване отвън с мек сапун и вода.

В този етап от живота трябва да посещавате своя гинеколог веднъж годишно за преглед.

Вагината през вашите 30 години
Този етап от живота идва заедно с потъмняване на малките срамни устни поради хормонални промени, случващи се в тялото ви.

Ако сте бременна, вагиналното течение може да се увеличи, да е млечно и да има лека миризма. Всичко това е нормално, стига да не е зелено, жълтеникаво или да има лоша миризма.
След раждането вагината ви може да загуби известна еластичност поради травмата от него. Първоначално вероятно ще бъде малко по-разпъната от обикновено, но в крайна сметка ще се върне към нормалната си форма.

Добра идея е да правите упражнения на Кегел, за да укрепите тазовата област и да възстановите по-голямата част от вагиналния си тонус.

Ако приемате орални контрацептиви, може да забележите повишено вагинално течение или сухота. Тези симптоми обаче са склонни да се коригират с времето. Въпреки това, ако те продължават, най-добре е да се консултирате с вашия лекар и да попитате за контрацептиви, които няма да повлияят отрицателно на вашето вагинално здраве.

Вагината през 40-те
Благодарение на перименопаузата, вашата вагина ще претърпи някои значителни промени. Тъй като нивата на естроген падат, стените на вагината ви ще станат по-тънки и по-сухи. Това се нарича вагинална атрофия.

Този проблем може да причини следните симптоми:
• Парене
• Зачервяване
Болка по време на секс
• Вагинално течение
• Сърбеж
• Парене по време на уриниране
Скъсяване на вагиналния канал
• Повишен риск от полово предавани болести

Редовният секс може да бъде полезен за вашето вагинално здраве. Това е така, защото притокът на кръв към вагината се увеличава, поддържайки я еластична.

Ако се страдате от сухота, може да използвате овлажняващи
вагинални кремове или естрогенни кремове за борба с този проблем. Въпреки това, ако предпочитате по-естествено лечение, може да опитате да нанесете малко зехтин или кокосово масло, за да поддържате вагината си хидратирана.

Вашето вагинално здраве през 50-те и нагоре
До този период от живота ви вероятно вече нямате менструация и нивата на естрогена са ниски. Вашата вулва може да изглежда, че се е свила и може да изпитате вагинална атрофия.

Киселинността на вагината ви също може да бъде засегната и рискът от бактериални инфекции може да се повиши.
Освен това ниските нива на естроген също могат да засегнат пикочните пътища. Атрофия може да възникне и в уретрата. Това може да доведе до свръхактивен пикочен мехур и изтичане на урина.

В тези случаи може да се обърнете към перорална или вагинална хормонална терапия, за да намалите симптомите. Това обаче не е опция за някои жени.
Въпреки това има и други средства за защита:

• Правете вагинални упражнения
• Използвайте вагинални дилататори за подобряване на еластичността
• Поддържайте здравословна диета
• Поддържайте здравословно тегло
• Намалете приема на кофеин
• Не пушете
• Правете тренировъчни упражнения за мускулите на тазовото дъно
• Използвайте вагинални лубриканти
• Използвайте хидратиращи вагинални кремове

Друг проблем е вагиналният пролапс, който се случва, когато целият или част от вагиналния канал изпадне към вагиналния отвор. Този проблем засяга пикочния мехур, ректума и матката. За лечение на пролапс се препоръчват упражнения за трениране на мускулите на тазовото дъно или използването на устройства за поддържане на вагината и, в краен случай, операция.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X