Напишете дума/думи за търсене

12 причини тялото да боли след секс

Всички сме били там. Току-що сте правили невероятен секс и се гушкате с партньора си, когато започнете да усещате спазми или болка, които не сте изпитвали досега.
Кои са най-честите причини за чувство на физически дискомфорт след размяна на ласки?

1. Тазовото дъно се нуждае от тренировка
Докато умът ви може да стигне до някои страшни заключения, нека бъдем рационални за секунда. Понякога, ако имате болки след полов акт, това се дължи на обикновени мускулни крампи. Ако имате слабо тазово дъно, това може да остави известен дискомфорт по време и след секс у вас. Може да упражнявате тези мускули, като ги стегнете и след това освободите 10-15 пъти.

2. Натоварвате прекалено много гърба си
Ако гърбът ви създава проблеми след секс, може да е време да преразгледате някои позиции в леглото и може би да обърнете малко повече внимание на тренировките за горната част на тялото.
Според Флойд Н. Келер-младши, национален директор на Панамериканската спортна федерация, болките в гърба могат да бъдат причинени от редица различни пози по време на секс:
"Имайте предвид, че някои позиции като тази, когато жената е отгоре, могат да натоварят долната част на гърба. В зависимост от теглото на половинката ви, може да бъдете натикани по-дълбоко в матрака. Тогава мускулите на долната част на гърба ще се опитат да компенсират, опитвайки се да повдигнат бедрата нагоре, за да ви балансират."

3. Може да сте сухи
Саманта Морисън, експерт по здраве и уелнес в Glacier Wellness, съветва жените да са по-наясно с вагиналната сухота.

"Въпреки че най-често се свързва със застаряващи жени поради намалено производство на естроген, вагиналната сухота може да се случи на всеки, страдащ от дехидратация. Освен че причинява лющеща се кожа, сърбеж и инфекции, вагиналната сухота може сериозно да попречи на сексуалното удоволствие и да доведе до коитално кървене. За щастие, сухата вагина може лесно да бъде преодоляна чрез увеличаване на любовната игра или чрез включване на лубриканти ", съветва Морисън.

4. Може да се случва нещо по-сериозно
Множествената склероза е имунно разстройство, при което защитното покритие на нервите ви се изяжда. Морисън обяснява: "Тъй като сексуалната възбуда започва в централната нервна система, множествената склероза може да играе важна роля в сексуалния живот на човека. В допълнение към промяната на настроението и енергийните нива, МС често причинява нарушена сексуална чувствителност или болезнен полов акт. Проучванията показват, че почти 7 от 10 жени с множествена склероза изпитват вагинална сухота."

5. Нещата може да са станали прекалено интензивни
Линдзи ван Клиф, сертифициран секспедагог, казва, че понякога не винаги осъзнаваме колко интензивни могат да бъдат нещата в момента. "Поносимостта към болките на нашите тела се увеличава по време на секс от ендорфини, които се освобождават от физическата активност и вълнение, което изпитваме. Това е биохимичното извинение за това, че сте" пометени от момента". Може да се разтегнете или да се преуморите и да не осъзнавате 100 процента ефектите върху тялото си. Може би едва след или дори на следващия ден ще разберете как сексът е повлиял на тялото."


6. Може да сте дехидратирани
Линдзи ван Клиф съветва категорично да се пие повече вода.
"Една от водещите причини за мускулни болки е дехидратацията. Уверете се, че сте хидратирани преди и след секс, за да помогнете на тялото си да се грижи за себе си", предупреждава тя.

7. Това може да е алергична реакция
Ако усещате болка долу, може да сте чувствителни към презервативи. Всички кожни алергии причиняват възпаление и невероятна чувствителност на кожата. Ако имате непоносимост към презервативи, вагиналните ви стени могат да бъдат възпалени, което прави полов акт болезнен.
Може да намерите решения с презервативи от полиизопрен или агнешка кожа. Потърсете етикета "non-latex".

8. Киста на Бартолиновите жлези
Кисти на Бартолиновите жлези се случват, когато жлеза до вагиналния отвор започне да нараства, защото е блокирана. Прилича на малка подутина от едната страна на вулвата, но ако е заразена, може да се зачерви и да се напълни с течност. Кистата може да направи секса болезнен.

9. Гъбична инфекция
Гъбичните инфекции са често срещани, а гнойна инфекция обикновено се причинява от излишък на кандида гъбички в рамките на вулва.
Този вид инфекция може да причини дискомфорт под формата на сърбеж, подуване и лека болка.

10. Полово предавани инфекции
Някои инфекции, предавани по полов път, могат да причинят сериозно дразнене във вагината, което може да доведе до болки в тялото след секс. Хламидиите и гонореята може да предизвикат вътрешно дразнене, а херпесът може да причини рани по вулвата.

11. Инфекция на пикочните пътища
Симптомите включват парене, мътна урина и чувство, че постоянно ти се пикае.
Ако не се лекува, тази инфекция може да причини киста в пикочния мехур. Това може да доведе до болка при напълването му и тъй като пикочният мехур се намира точно над влагалището, сексът може да предизвика повече дразнене на инфекцията. Следователно може да почувствате болка или болезненост след секс.

12. Може да имате вулводиния
Вулводиния е хронично състояние, което причинява болка във вулвата, която продължава повече от три месеца. Това води до парене, „ужилване” и сърбеж в областта. Тази чувствителност на вулвата може да причини допълнителна болезненост около отварянето на вагината след секс.
Експертите не знаят точно какво причинява вулводиния, но имат няколко теории: възпаление, увреждане на нервите в областта (невропатични проблеми), хормонални фактори, мускулно -скелетни проблеми и генетични (наследствени) фактори.
Лечението на вулводиния може да отнеме време. Повечето терапии включват локални лекарства, перорални лекарства, нервен блок, физиотерапия, вестибулектомия.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X