Напишете дума/думи за търсене

Как да разберете дали имате камъни в пикочния мехур

Какво представляват камъните в пикочния мехур

Това са твърди образувания от минерали, които се образуват в пикочния мехур. Те се развиват, когато минералите в урината кристализират и образуват камъни. Случва се обикновено, когато имате проблеми с пълното изпразване на пикочния мехур.

Малките камъни в пикочния мехур може да преминат без лечение, но понякога се нуждаят от лекарства или операция. Ако не се лекуват, камъните в пикочния мехур може да доведат до инфекции и други усложнения.

Симптоми

Понякога камъните в пикочния мехур - дори да са големи, не създават проблеми. Но ако камъкът дразни стената на пикочния мехур или блокира потока на урината, признаците и симптомите може да включват:

  • Болка в долната част на корема
  • Болка по време на уриниране
  • Често уриниране
  • Затруднено уриниране или прекъснат поток на урина
  • Кръв в урината
  • Мътна или необичайно тъмно оцветена урина

Причини

Камъните в пикочния мехур може да се развият, когато пикочният мехур не се изпразни напълно. Това кара урината да се концентрира и след това тя може да кристализира и да образува камъни.

Някои инфекции може също да доведат до камъни в пикочния мехур, а понякога основното състояние, което засяга способността на пикочния мехур да задържа, съхранява или елиминира урината, може да доведе до образуване на камъни в пикочния мехур. Всички чужди материали, присъстващи в пикочния мехур, са склонни да причиняват камъни.

Най-честите състояния, които причиняват камъни в пикочния мехур, включват:

Увеличаване на простатната жлеза

Увеличената простата (доброкачествена простатна хиперплазия) може да причини камъни в пикочния мехур при мъжете. Увеличената простата може да възпрепятства потока на урината, предотвратявайки пълното изпразване на пикочния мехур.

Увредени нерви

Обикновено нервите пренасят съобщения от мозъка до мускулите на пикочния мехур, насочвайки мускулите на пикочния мехур да се стегнат или освободят. Ако тези нерви са повредени - от инсулт, нараняване на гръбначния мозък или друг здравословен проблем, пикочният мехур може да не се изпразни напълно. Това е известно като неврогенен пикочен мехур.

Възпаление

Възпалението на пикочния мехур, понякога причинено от инфекции на пикочните пътища или лъчева терапия на таза, може да доведе до камъни в пикочния мехур.

Медицински устройства

Катетри за пикочен мехур - тънки тръби, вкарани през уретрата, за да подпомогнат изтичането на урина, може също да причинят камъни в пикочния мехур. По същия начин се случва с предмети, които случайно мигрират към пикочния мехур, като контрацептивно устройство или стент за урина. Минералните кристали, които по-късно се превръщат в камъни, са склонни да се образуват по повърхностите на тези устройства.

Камъни в бъбреците

Камъните, които се образуват в бъбреците ви, не са същите като камъните в пикочния мехур. Те се развиват по различни начини. Но малките камъни в бъбреците може да се придвижат по уретерите в пикочния мехур и, ако не бъдат изхвърлени, може да прераснат в камъни в пикочния мехур.

Уведомете вашия лекар, ако имате необичайни пикочни симптоми. Ранното диагностициране може да намали риска от развитие на камъни в пикочния мехур. И пийте много течности. Пиенето на повече течности, особено вода, може да помогне за предотвратяване на камъни в пикочния мехур, тъй като течностите разреждат концентрацията на минерали в пикочния мехур. Колко вода трябва да пиете зависи от вашата възраст, тегло, здравословно състояние и ниво на активност.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X