Напишете дума/думи за търсене

6 начина да държим артрита надалеч

Трудно е и да преминаваш грациозно през живота и с усмивка, ако не може да сложиш любимите си обувки, виещ от болка, причинена от артрит. Ясно е, че никой не иска да е подвластен на хронично страдание, което се засилва все повече и повече с напредването на възрастта. Затова не е лошо да се погрижим достатъчно добре за тялото си в по-младите възрастови декади.
Дами, които имате членове на семейството, страдащи от артрит, за вас е особено важно да обърнете внимание на костната си система о време, защото тази дегенеративна ставна болест се предава понякога генетично.

Останете активни

Един от най-жизнените начини да предотвратите артрита, е да останете достатъчно дълго активни. Това намалява риска от затлъстяване, оформя мускулите, заздравява ставите, подобрява сърдечносъдовата система и помага за поддържане на адекватно тегло. Прекалената телесна мазнина е огромно бреме за ставите, особено за коленните и глезенните. Това екстремно напрежение вреди на костите и хрущялите, както и на техните функции. Йогата, пилатесът, някои видове фитнес тренировки са чудесни за укрепването на костната и мускулната ни система. Когато мускулите са силни, те поемат част от теглото, което е бреме за ставите.

Приемайте достатъчно калций

Калцият е важна съставка за здрави и силни кости и стави. Дори обезмаслените мляко, сирене и кашкавал са чудесни източници на този минерал. Ако не обичате млечни продукти или имате алергия към тях, то сьомгата и броколите са също толкова добри дарители на калций.

Не пукайте и разпъвайте ставите си

Има различни начини да успокоите малко напрежението в ставите, но тук място не намират пукането и разтягането им. Избягвайте да правите повтаряеми действия, които причиняват болка и разтежение. Един от бичовете за ставите на ръцете е продължителното писане на клавиатура.

Пийте повече вода, забравете алкохола

Водата действа като лубрикант в тялото. Не забравяйте, че хрущялите са 70% вода. Когато организмът е добре хидратиран, той функционира правилно и ефикасно. Интензивното консумиране на алкохол обаче е доста пагубно за костната система, както и пушенето, което отслабва поглъщането на витамините в организма.

Витамини и масла

Витамин С намалява възпалението, а витамин D предотвратява началото на ревматоидния артрит. Освен това е важен за абсорбирането на калция. Може да си набавите този витамин от храни като риба тон, портокалов сок, мляко, яйца и говеждо.

Маслото от ленено семе е една от суперхраните заради високото си съдържание на Омега-3. Тези мастни киселини намаляват възпалението, което е един от ключовете към забавянето на развитие на ревматоиден артрит. Маслото от черния дроб на риба треска също е вълшебно за ставите. То намалява пораженията върху хрущялите, което пък предпазва от развитие на остеопороза. Ако приемате по1-2 с.л. на ден от това масло със сигурност ще вдигнете застраховката си срещу това заболяване.

Билки за превенция

Никак не е лошо да започваме деня си с чаша ароматен чай. Не само за тонус, но и за здраве. Отвари, приготвени от семената от люцерна, джинджифил, канела и куркума, са се сдобили от време оно с репутацията на борци срещу възпалителните процеси в организма.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X