Напишете дума/думи за търсене

Коремът се обажда. Защо?

Когато една жена се оплаче от болки в корема, мъжете обикновено я поглеждат снизходително, а дамите с разбиране. Защото първият заподозрян за болката е месечният цикъл. Разбира се, нежният пол толкова е свикнал с нея, че даже не я забелязва и рядко би я повдигнал на въпрос. Причините за болки в корема обаче може да са много.

Понякога идват и си отиват преди да им обърнете сериозно внимание, друг път ви пронизват остро и ви вадят от нормалния ритъм на ежедневието. Въпросът е от какво и какво точно ви боли.

Камъни в жлъчката

Болката най-често е в горната част на корема и вдясно. Появява се обикновено след обилно или мазно хапване. А в комбинация с алкохол, възпалението и подуването в жлъчния мехур, може да предизвика болезнена криза.

Панкреатит

Или възпаление на задстомашната жлеза. Може да е остро и да настъпи внезапно или да е хронично. Болката се усеща в областта над пъпа, но може да обхваща като обръч и да отива към гърба. Прекаляването с алкохол и проблеми с жлъчката са сред причините за грижите и с панкреаса. Най-често те засягат хората на възраст между 30 и 50 години.

Гастроезофагеален рефлукс

Накратко ГЕР, който се изразява във връщане на храна и киселини от стомаха обратно в хранопровода. Рефлуксът е съпроводен с парене и неприятно чувство, които няма как да сбъркате, но е възможно и да ви боли.

Лактозна и глутенова непоносимост

Много хора страдат от тях без дори да подозират. Млякото, млечните продукти и зърнените храни не са добри приятели за тях. Болката обикновено се усеща в средата на корема, съпроводена е с подуване, газове, диария, често оригване.

Медикаменти

Лекарство без странични ефекти няма. Някои обаче може да предизвикат болки в корема. Дори такива като обикновения ибупрофен и аспирин. Всеки организъм е различен, толерантността му към медикаменти също.

Причините за болки в корема съвсем не се изчерпват до тук. Апендицит, проблеми с щитовидната жлеза, паразити, вируси, хранително отравяне, твърде много стрес, дори честото дъвчене на дъвка може да ви свие на кълбо. Не оставяйте обаче болката да прогресира. Не опитвайте да я лекувате сами и винаги търсете помощта на специалист.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X