Напишете дума/думи за търсене

Какво да пием и ядем при камъни в жлъчката

Причините за появата на камъни в жлъчния мехур все още не са напълно установени. Предполага се, че в основата може да е нарушена обмяна на веществата, неправилно хранене или непоносимост на организма към някои храни. Основна предпоставка е приемът на мазни ястия, богати на холестерол, които повишават производството на жлъчни соли.

Проблемът се развива постепенно

В жлъчния мехур при някои хора в резултат на кристализация се образуват камъни, които с времето стават по-големи. Обикновено те се състоят от холестерин, пигменти и други вещества, които съдържат калций. Появата им е предпоставка за развитие на възпалителни процеси в тялото. Проблемът се задълбочава постепенно. Обикновено пациентите с години усещат тежест в дясното подребрие след хранене и особено след прием на по-мазни храни, печено месо, солени и мариновани храни. При напредване на проблема може да има рязка болка под дясното ребро, която да продължи към лопатката – т.нар. чернодробна колика. Може да се предизвика повръщане и температура. Инфекцията на жлъчните пътища постепенно може да се разпространи към задстомашната жлеза – панкреас, като предизвика нейното възпаление – панкреатит. Понякога камъните попадат в жлъчния канал, като го запушват и затрудняват изливането на жлъчка в дванадесетопръстника. Тогава може да се наруши функцията на черния дроб. Възможно е камъните да не предизвикват никакви оплаквания и да бъдат открити случайно при ултразвук на други органи в коремната кухина.

Чаят от лайка и сокът от лимон помагат

Китайската медицина съветва при проблем с жлъчката да се подобри състоянието на черния дроб, тъй като причината за заболяването е в него. Затова е важно да се промени режимът на хранене. Необходимо е да се ограничат сладкишите, захарта, кафето, ядките, пържените храни. При диагностициран проблем е важно да се забравят богатите на холестерол храни – пържени яйца, масло, тлъсто месо, високомаслено мляко, кашкавал, сметана. За подобряване на състоянието помагат богатите на целулоза храни, които елиминират холестерола. Белият ориз може да се замени с кафяв, добре е да се увеличат варивата, ябълките, зелето, триците, овесените ядки. Много помагат крушите и сокът от цвекло, както и пиенето на сок от лимон. Болките се облекчават от чай от лайка, защото разтваря камъните в жлъчката, помагат и корените от глухарче.

Отстраняване на жлъчния мехур

Според повечето специалисти единственото лечение на жлъчнокаменната болест е хирургията и по-точно отстраняването на жлъчния мехур. Лекарите са убедени, че премахването на жлъчния мехур не създава проблем за организма. В наши дни той може да се отстрани с лапароскопска техника, като възстановяването след такава интервенция е по-бързо.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X