Напишете дума/думи за търсене

Лимоновата трева е лековита на чай и вкусна с пилешко и риба

Някой кулинар ще каже, че е въпрос на вкус с какви подправки да обогатите ястията си. Когато обаче си недостатъчно опитен в кухнята, е полезно да знаеш някои основни правила. Разказваме ви за подправките, които се предлагат на пазара и какво е тяхното приложение.

Ментата е идеален завършек на ягодовия десерт

Ментата е многогодишно растение от семейство Устоцветни. Надземните му части съдържат етерично масло, съставено главно от ментол. Затова тази билка има силен, яркоизразен аромат. За много хора ментата и джодженът са едно и също, но това не е съвсем вярно. Джодженът е всъщност разновидност на ментата. Съществуват около 30 вида мента, като у нас се срещат десетина – главно по поречието на Марица, Вит и Тунджа. Макар ментата да е позната като средство за успокояване, тя има и функцията на „събуди“ мозъка. Още древните римляни установили това и използвали мента, за да ароматизират залите за тържества, за да бъдат гостите в кондиция за празнуване. Тогавашните студенти пък носели венци от ароматното растение.

Здравословни предимства

Ментата съдържа ментолово масло, витамин С, флавоноиди, танини, каротин и др. Голям помощник е при стомашно-чревни проблеми, като действа болкоуспокояващо, против газове в червата, камъни в жлъчката, колики, диария. Освен това билката има спазмалитично действие, помага при главоболие, виене на свят, безсъние, нервност, меланхолия, лош дъх. При зъбобол и проблеми с венците се жабурка отвара от билката, а при бронхиални проблеми се правят инхалации. Ментолът се слага в редица лекарства, свързани със сърцето.

Кулинарно приложение

Ароматното растение има широко приложение в кулинарията. То е чудесна добавка към десерти с ягоди и горски плодове, към сладолед и конфитюри. Също така пасва чудесно на освежаващи коктейли с екзотични плодове. Комбинира се с много видове месо – агнешко, пилешко, риба и морски дарове, както и със зелени салати и печени или задушени картофи. В Близкия изток намират приложение на ментата в редица ястия. В Турция правят нещо подобно на таратор, но вместо копър използват мента. В Тайланд имат типична салата с мента и пилешко, а в Иран съчетават ментата с босилек и пресен лук и поръсват с тях комбинацията от бяло сирене, репички и лешници.

малка идея

Тиквички с ментово-босилекотово песто

Нарежете две тиквички на колелца и ги овкусете със сол, черен пипер и зехтин. Подредете ги върху хартия за печене и ги сложете във фурната на 180°C за половин час. Накълцайте чесън, мента, босилек и каперси, така че да получите едро смляно песто. С него намажете печените тиквички и сервирайте с натрошено сирене и печени лешници. Може да сервирате и върху препечени филийки във вид на брускети.

Лимоновата трева е лековита на чай и вкусна с пилешко и риба

Лимонова трева е многогодишно растение от семейство Житни. Използва се широко в карибската и азиатската кухни. Консумира се в прясно състояние и смляна на прах. Съществуват около 50 разновидности от нея, но най-подходяща за готвене е западноиндийската. Има много силен лимонов аромат. Може да си купите лимонова трева в саксия или да я съхранявате в хладилник за няколко дена и във фризер – няколко месеца. Смляната на прах, разбира се, е по-трайна, но не така ароматна. Препоръчваме ви да потърсите в големите хранителни вериги паста от лимонова трева, която има дълъг срок на съхранение и в същото време ще ароматизира чудесно ястията ви.

Здравословни предимства

От лимоновата трева се извлича етерично масло, което има добър ефект при грип и настинка, умора и стрес, проблеми с храносмилането, киселини и издуване. Чаят от лимонова трева действа добре при температура, възпалено гърло и кашлица. Също така се вярва, че благоприятства успокояването на предменструалния синдром, както и че решава проблеми с наднорменото тегло. Включва се често в диети за детоксикация, защото чисти черния дроб и бъбреците. Според някои източници лимоновата трева има и добри антиоксидантни свойства.

Кулинарно приложение

Най-често лимоновата трева се ползва в чайове, супи, сосове, маринати и кърита. Голямото й предимство е, че придава хубавия аромат на лимон, без да прави ястията и питиетата кисели, както става с лимоните. Пробвайте я, ако готвите пилешко (но не дивеч), риба или морски деликатеси. Съчетава се чудесно с босилек, люти чушки, кантарион, джинджифил, соев сос, сусам.

Харесайте страницата ни "Рецепти за здраве".  От нея ще научите с какво да се храните, за да предотвратите различни състояния. Ще се докоснете до идеи за вкусни ястия и още...

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X